Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demisie de răsunet în Guvernul de la Paris

demisie_rasunet_guvernul_paris.jpg

Christiane Taubira (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)
Christiane Taubira (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Ministrul francez al Justiţiei şi unul dintre membrii "grei" ai echipei premierului Manuel Valls şi-a prezentat demisia miercuri dimineaţă. O plecare mai mult sau mai puţin previzibilă.

Demisia lui Christiane Taubira a fost anunţată printr-un comunicat al Palatului Elysée. Comunicat în care François Hollande îşi exprimă "recunoaşterea pentru acţiunea dusă până acum de ministrul demisionar, o personalitate cu convingeri şi talent".

Preşedintele francez notează de asemenea faptul că "această demisie are loc tocmai în ziua în care este prezentat în Parlamentul de la Paris proiectul de revizuire a Constituţiei". Un proiect controversat, ce prevede printre altele retragerea cetăţeniei franceze celor care sunt condamnaţi definitiv pentru acte de terorism.

Christiane Taubira era profund ostilă acestui proiect de revizuire şi în plus, îşi exprimase public dezacordurile pe această temă cu şeful ei direct, premierul Manuel Valls. "Uneori, ca să rezişti, trebuie să rămâi. Alteori, ca să rezişti, eşti nevoit să pleci". Mesajul postat de Christiane Taubira pe reţeaua Twitter la câteva minute după anunţul plecării sale rezumă atitudinea fostului ministru.

În timp ce o parte dintre deputaţii dreptei şi ai extremei drepte din Opoziţie salută această plecare din Guvernul de la Paris (Taubira era pentru mulţi aleşi conservatori şi extremişti o ţintă privilegiată), ecologiştii şi socialiştii regretă plecarea celei care a ocupat postul de ministru al Justiţiei, unul dintre cele mai importante portofolii, timp de trei ani de zile.

Jean-Jacques Urvoas, actualul preşedinte al comisiei de legi din Parlament şi un apropiat al premierului Valls, a fost numit în locul lui Christiane Taubira.