Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolai: MCV-ul ar trebui contopit într-un mecanism european, aplicabil tuturor statelor membre

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a pus prea mult accentul pe justiţia penală şi nu s-a uitat deloc la justiţia civilă, declară la RFI europarlamentarul Norica Nicolai (ALDE).

Norica Nicolai crede că MCV-ul ar trebui transformat într-un mecanism la nivel european: "Suntem în 2016 şi starea justiţiei este încă pusă în discuţie în România şi nu numai. În opinia mea, acest Mecanism ar trebui să se contopească într-un mecanism european, care să sprijine statele membre într-o administrare mult mai eficientă a justiţiei".

"Vom avea tot timpul aceleaşi probleme, atâta vreme cât procurorul are mai multe drepturi în procesul penal decât judecătorul, deşi justiţia se realizează prin judecători, nu numai în arhitectura noastră constituţională, ci şi în Europa. Avem nevoie de magistraţi, de magistraţi cu experienţă, cu o pregătire profesională care să nu le fie pusă la îndoială. Avem nevoie de mai multe săli de judecată şi dacă vreţi, avem nevoie de o specializare a magistraţilor în diverse tipuri de procese", afirmă eurodeputatul.

Norica Nicolai crede că "acest Mecanism care se referă la justiţie în totalitate a pus prea mult accentul pe justiţia penală, nu s-a uitat deloc la justiţia civilă, acolo unde România are foarte-foarte mari probleme de întârzieri în obţinerea unei soluţii pronunţate de instanţă".