Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fosta şefă a Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, urmărită penal într-un nou dosar

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmarirea penală a fostei şefe a Autorităţii Nationale pentru Restituirea Proprietăţilor într-un nou dosar. Crinuţa Dumitrean este cercetată pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Oficialul ar fi primit 400 de mii de euro de la un om de afaceri pentru supraevaluarea unui teren.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar mai sunt urmaritie cinci persoane care erau membre in comisia centrala de despagubiri, un consilier al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, un expert evaluator si omul de afaceri Horia Simu. Crinuţa Dumitrean ar fi primit de la Simu 400.000 de euro, pentru supraevaluarea unui teren agricol din Constanta. 
Conform DNA, pe 22 octombrie 2009, Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile pentru o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro. De la acea dată, Simu a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, pentru a urgenta obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare. 
Urmare a acestor demersuri, comisia ANRP condusă de Crinuţa Dumitean a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța  a fost stabilită la 37.2 mil lei.
"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.8 mil de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat 
Crinuţa Dumitrean mai este cercetată de DNA într-un alt dosar penal legat de restituiri ilegale, fiind şi arestată preventiv – ultima dată în decembrie anul trecut.