Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Predoiu: Poziţia PSD privind boicotarea alegerilor este lipsită de logică

Poziţia PSD privind alegerile locale în două tururi este neîntemeiată şi chiar ciudată, declară la RFI prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu. El se referă la ameninţarea lui Liviu Dragnea că PSD va boicota votul, dacă se va reveni la două tururi de scrutin prin mijloace abuzive şi nedemocratice.

În opinia lui Cătălin Predoiu, "este o poziţie lipsită de logică, pentru că votul în două tururi de scrutin democratizează alegerile şi extinde drepturile cetăţenilor de a se exprima cu privire la candidaţi. Din punct de vedere democratic, această poziţie a domnului Dragnea este neîntemeiată. Din punct de vedere formal, dânsul vorbeşte de un abuz, în mod ciudat, pentru că emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă din partea Guvernului nu este un abuz, atâta vreme cât îndeplineşte condiţiile constituţionale. Şi în orice caz, nu cred că domnul Dragnea este cel care trebuie să vorbească despre abuzuri în politica românească. Să nu uităm că Ordonanţa 55 privind furtul primarilor este creaţia gândirii dumnealui şi a aplicat-o cu foarte mult zel anul trecut, deturnând practic în multe comunităţi locale procesul electoral, cu adevărat prin abuz".

"Eu cred că întrebarea esenţială care se pune astăzi este nu cui convine din punct de vedere politic votul într-un tur sau două tururi de scrutin, ci soluţia care este cea mai bună pentru cetăţeni. Care este această soluţie, printr-un tur sau prin două tururi de scrutin? Eu cred că un vot prin două tururi de scrutin la alegerile locale va da posibilitatea cetăţenilor să se exprime cu privire la candidaţi într-un mod mult mai legitim, pentru că altfel, vom avea candidaţi care în anumite comunităţi locale vor dobândi funcţia de ales local cu un număr infim de voturi, în raport de numărul cetăţenilor, deci nu va avea legitimitate", spune liderul PNL.