Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele antiguvernamentale vor continua la Chișinău

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat, în dimineața zilei de vineri, că autoritățile sunt gata sa desfășoare un referendum privind alegerea șefului statului, dar nu acceptă dizolvarea Legislativului și alegeri parlamentare anticipate, cerute de oamenii ieșiți în stradă. Liderii protestatarilor califică anunțul lui Candu ca fiind o primă cedare din partea autorităților. Cu toate acestea, însă, protestele vor continua.

Speakerul Legislativului, Andrian Candu propune pe lângă desfășurarea unui referendum, ca liderii protestatarilor să-și delegheze reprezentanți în Comisia Electorală Centrală, întrucât,în februarie,membrilor CEC le expiră mandatele. Totodată, Candu propune ca șefii Centrului Național Anticorupție și ai Comisiei Naționale pentru Integritate să fie desemnați prin concurs. Andrian Candu a subliniat că este deschis la un dialog constructiv cu liderii protestatarilor, menționând că în actualele condiții Parlamentul nu se poate autodizolva.”Dacă astăzi Guvernul și-ar da demisia, abia peste trei luni putem vorbi de anticipate. Un eventual scrutin ar complica și mai mult sițuatia în R.Moldova și ar putea provoca o criză și mai mare”, a spus președintele Parlamentului.

La rândul său, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon susține că organizarea unui referendum constituțional privind alegerea șefului statului direct de cetățeni ”este prima cedare din parte guvernării oligarhice. Dar, aceasta este prea puțin. Trebuie să continuăm protestele pașnice și presiunile consecvente până la obținerea dizolvării Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”.

Vineri, la Chișinău se desfășoară Forumul Civic al societății civile. Aici a fost întocmită o listă cu revendicări, propusă actualei guvernări. Potrivit fostului ministru al Educației, Maia Sandu, care recent și-a lansat o mișcare politică, autoritățile ar trebui să realizeze condițiile înaintate timp de 30 de zile. Reprezentanții societății civile își doresc un nou guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, care să fie selectat la un concurs, jurizat de experți internaționali, modificarea legislației ce ține de reglementarea sistemului bancar, demiterea procurorului general și desemnarea unui procuror european, demiterea şefilor CNA şi CNI şi selectarea unor persoane din exterior. De asemenea, participanți la Forumul Civic pledează pentru modificarea legislației electorale și simplificarea procedurii de înregistrare a noilor formațiuni politice.

Potrivit Maiei Sandu, "îndeplinirea acestor condiții va testa caracterul reformator pe care pretinde că îl are actualul Guvern, susținut de o majoritate parlamentară nelegitimă. Totodată, alegerile anticipate rămin a fi necesare pentru schimbarea clasei politice, pe cale pașnică. De asemenea, am propus ca Forumul Civic să facă o solicitare către autorități, prin care o misiune din partea Consiliului Europei să fie invitată pentru a media dialogul dintre societatea civilă și guvernare".