Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casa Albă îl atacă strategic pe “coruptul” ţar Putin cînd economia rusă e în declin

Noi acuzaţii de corupţie la adresa preşedintelui rus : Casa Albă spune că este de acord cu afirmaţiile conform cărora Vladimir Putin are o avere obţinută ilegal cu mult mai mare decât cea oficial declarată. Aprecierile oficialului de la Departamentul Trezoreriei conform cărora "Vladimir Putin este corupt reflectă cel mai bine punctul de vedere al Administraţiei Statelor Unite", a declarat astfel Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.

Adam Szubin, subsecretar al Departamentului Trezoreriei responsabil de Combaterea terorismului şi infracţiunilor financiare, a declarat zilele trecute, într-un interviu acordat BBC, că Statele Unite îl consideră "corupt" pe Vladimir Putin. Cum era de aşteptat, Preşedinţia Rusiei a respins criticile, catalogându-le drept "acuzaţii oficiale care pun sub semnul întrebării credibilitatea Departamentului Trezoreriei americane". Aceiaşi trezorerie care e responsabilă şi cu sancţiunile internaţionale impuse Rusiei. „L-am văzut (n.r. - pe Putin) cum şi-a îmbogăţit prietenii şi aliaţii apropiaţi, şi cum i-a marginalizat pe cei pe care nu-i considera prieteni prin intermediul fondurilor statului. Fie că vorbim de bogăţia energetică a Rusiei, fie de alte contracte acordate de stat, el le direcţionează către persoanele despre care crede că îl vor sluji, excluzându-i pe restul. Pentru mine, acesta este un tablou al corupţiei” a declarat Szubin. Oficialul american susţine şi că Putin a strâns o avere secretă, explicând că salariul său estimat la 110.000 de dolari pe ani nu este consistent cu averea pe care o deţine în realitate, precizând că preşedintele rus „are o experienţă îndelungată în mascarea averii sale adevărate”. Szubin nu a dorit să vehiculeze o sumă aproximativă a averii reale a lui Vladimir Putin dar CIA crede că presupusa avere secretă a lui Putin s-ar ridica la zeci de miliarde de dolari. Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitry Peskov, a răspuns sec acuzaţiilor susţinând că „niciunul dintre aceste subiecte nu au nevoie de răspuns, deoarece reprezintă ficţiune pură”. "Preşedintele Rusiei este la curent cu aceste afirmaţii. Le consideră absolut inacceptabile şi inadecvate, dat fiind că vin din partea unor oficiali americani de cel mai înalt rang", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Aceste acuzaţii sunt ficţiune pură şi calomnie", a subliniat Dmitri Peskov.

 Zvonurile privind o avere secretă strânsă de liderul de la Kremlin circulă de ani buni, depăşind stadiul de speculaţii ale presei. Un raport confidenţial întocmit de CIA în 2007 – dezvăluit de WikiLeaks în 2010 - arată că agenţia americană estima, la acea vreme, averea reală liderului rus la 40 de miliarde de dolari. Aceasta în condiţiile în care o declaraţie de avere oficială făcută de Putin în acelaşi an susţinea că liderul rus avea lichidăţi în valoare de doar 150.000 de dolari sumă aproximativă în conturi, în afara unui apartament în Sankt Petersburg şi două maşini Volga. În februarie 2015, un fost administrator american de fonduri din Rusia, William „Bill” Browder, estima la rândul său averea actuală a lui Vladimir Putin la 200 de miliarde de dolari, într-un interviu pentru CNN, conform „The Washington Post”. Browder a fost un susţinător al lui Putin în perioada pe care a petrecut-o în Rusia, însă a devenit un critic aprig al liderului rus după ce a primit o interdicţie de a intra în ţară din partea guvernului de la Kremlin, în 2006, fiind considerat o „ameninţare la adresa securităţii naţională”. Statele Unite au impus, începând cu 2014, o serie de sancţiuni economice împotriva anumitor oficiali de la Kremlin şi a unor companii ruseşti de stat, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în cadrul crizei politice din Ucraina. Sancţiunile individuale au vizat, în mare, apropiaţi ai lui Vladimir Putin, însă nu au fost aplicate şi asupra preşedintelui rus, iar Szubin este primul oficial american care îl acuză direct pe liderul de la Kremlin de corupţie.

Acuzaţiile vin pe un fundal social incendiar în Rusia unde economia se degradează pe zi ce trece, rubla se prăbuşeşte, la fel şi preţul petrolului...Fondul Monetar Internațional a revizuit marți în scădere până la un procent estimările privind evoluția Produsului Intern Brut  în 2016, după ce experți ai organizației apreciaseră anterior un declin de 0,6 la sută. Mai grav, analistul financiar rus Slava Rabinovici a lansat zilele acestea ideea că, la cum arată datele economice şi financiare acum, administraţiei conduse de Vladimir Putin i-au mai rămas bani pentru încă un an şi jumătate. „Şi parcă nici măcar nu se întâmpla foarte demult: Rusia era a opta economie a lumii şi cel mai mare exportator de petrol, precum şi cel de al treilea stat din lume după mărimea rezervelor de aur. O astfel de poziţie a fost obţinută datorită reformelor din anii 90-începutul anilor 2000, de rezultatele cărora a profitat din plin Vladimir Putin. Câteva trilioane de dolari provenind din petrol au fost consumate sau furate”, a lansat bloggerul rus, citat de Europa liberă.  Analistul avertiza că atunci când va veni „ora X” sistemul financiar rusesc va putea fi stabilizat doar cu ajutorul Fondul Monetar Internaţional ori un astfel de program cu FMI va fi posibil doar după schimbarea regimului actual, cel care a adus una din cele mai bogate ţări la « o catastrofă economică şi financiară de proporţii nemaivăzute ».