
Politică
Condiţiile puse de Bucureşti Chişinăului pentru deblocarea ajutorului de 60 de milioane de euro
ciolos-pavel-752x535.jpg

Cap de listă este prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. Apoi, se solicită un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale şi o atenție deosebită procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova, după aşa numitul Jaf al secolului. De asemenea, Chişinăului i se cere să invite o misiune a Fondului Monetar Internaţional în vederea stabilirii unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cât mai repede posibil. În fine, pe lista de solicitări figurează şi iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri. Nu în ultimul rând, Bucureştiul vrea de la Chişinău prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie.
"Suntem convinși că rezolvarea problemelor actualității nu poate să se producă fără un dialog constructiv între forțele politice și o relansare solidă, sustenabilă și credibilă a reformelor asumate de Republica Moldova în parcursul său european. Aceste reforme reprezintă nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci sunt cel mai bun garant al stabilității și prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova", se arată în scrisoarea semnată de Dacian Cioloș. Șeful guvernului român subliniază că, așa cum a precizat în cursul convorbirilor bilaterale, România este dispusă să ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, "într-o manieră structurată și graduală, în conexiune cu eforturile întreprinse la Chișinău pentru asumarea și aplicarea reformelor democratice, economice și instituționale". "Doar astfel asistența României va putea atinge impactul dorit, în complementaritate cu asistența altor parteneri internaționali și financiari ai Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova", afirmă Dacian Cioloș, în scrisoarea adresată lui Pavel Filip.
Marți, 26 ianuarie, premierul Dacian Cioloș declarase că Executivul de la București va transmite prima tranșă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chișinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autoritățile române până la sfârșitul acestei săptămâni.