Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE trebuie să-și depășească temerile și diviziunile pentru a păstra Schengen

parlamentul_european_-_wiki.jpg

Parlamentul European
Parlamentul European
Image source: 
Wikipedia

UE trebuie să treacă peste temerile și diviziunile care o paralizează pentru a putea gestiona fluxurile de migrație și refugiați în mod eficient, au declarat o serie de deputați în dezbaterea de marți cu Comisia Europeană şi președinția olandeză. Protejarea eficientă a granițelor externe ale UE este importantă pentru a păstra zona de circulație liberă Schengen, au spus ei. Unii deputați au cerut toleranță zero față de atacurile rasiste și violente împotriva migranților și refugiaților.

Deputații au mai subliniat și nevoia de a respecta principiul internaţional al nereturnării și au discutat despre instrumentului de asistenţă pentru refugiaţi destinat Turciei.

Ministrul olandez pentru afaceri externe Bert Koenders a spus în numele președinției Consiliului că fluxurile de migranți ”trebuie reduse”. În acest scop, măsurile deja agreate trebuie implementate, mai ales în ceea ce privește relocarea și hotspot-urile. El a exprimat o îngrijorare aparte pentru situația umanitară din Balcanii de Vest și pentru riscurile întâmpinate de minorii neînsoțiți care ajung în Europa. Urmăriți declarația lui Bert KOENDERS

Comisarul pentru migrație Dimitris Avramopoulos a recunoscut că până acum au fost făcute ”progrese slabe” în statele membre ”din prima linie” și în toate celelalte. Lista cu lucruri de făcut este lungă: relocare, reinstalare, hotspot-uri, reîntoarceri, a mai spus el. În ceea ce privește Schengen ”Comisia pregătește toate opțiunile (...), dar nu este vorba despre a renunţa la Schengen sau a exclude un stat membru”. În ceea ce privește atacurile de la Köln, Avramopoulos consideră că NU toți refugiații și migranţii sunt o amenințare la adresa ordinii publice: ”Nu sunt”. Urmăriți declarația lui Dimitris AVRAMOPOULOS

Liderul PPE Manfred Weber (DE) a spus: ”Nu este vorba despre lipsă de idei, ci despre un blocaj, în Consiliu, dar și în această adunare, (...) o diviziune pe care trebuie să depășim pentru a asigura Schengen”. El a subliniat că UE are nevoie de o supraveghere eficientă a granițelor, pentru a sprijini autoritățile și pentru a permite Frontex să acceseze Sistemul de Informații Schengen. ”Așteptarea noastră este că cei care sunt găzduiți și protejați în statele UE să respecte culturile și legile acestora”, a mai spus el. Urmăriți declarația lui Manfred WEBER (PPE, DE)

Liderul S&D, Gianni Pittella (IT) a spus că ”există un virus care infectează Europa, virusul fricii”, care împiedică UE să ia deciziile corecte și amenință să o distrugă. Pittella a avertizat că fluxurile de migranți vor crește în primăvară și a subliniat cu precădere situația riscantă a copiilor migranți. Urmăriți declarația lui Giovanni PITTELLA (S&D, IT)

Syed Kamall (ECR, UK) ”Nu avem la dispoziție luni sau ani să rescriem cartea de reguli a UE, avem doar câteva săptămâni", a spus Syed Kamall (ECR, UK). ”Dacă statele membre nu pot gestiona propriile granițe (...) să nu fiți surprinși dacă alții doresc să vă scoată din joc”, a spus el, adăugând că ”Schengen nu trebuie rescris, trebuie doar să funcționeze mai bine. Urmăriți declarația lui Syed KAMALL (ECR, UK)

Liderul grupului ALDE Guy Verhofstadt (BE) a cerut președinției UE să acționeze conform articolului 78 din Tratat (azil și protecție internațională) pentru a prelua controlul granițelor externe ale UE și pentru a crea o forță rapidă de răspuns. ”Europa trebuie să facă acest lucru”, a spus el, adăugând că decizia de a acționa ar putea fi luată la următorul Consiliu European. Urmăriți declarația lui Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Gestionarea crizei refugiaților cere mai multă cooperare, nu acțiuni alese de statele membre care pun la îndoială deciziile comune”, a spus Dimitrios Papadimoulis (EUL/NGL, EL). El a subliniat că doar 40 din 160 000 de refugiați ajunși în Grecia și Italia au fost relocați până acum. Rebecca Harms (Verzi/ALE,DE) a fost de acord că este necesară o mai bună gestionare a granițelor, subliniind că mai mult sprijin este necesar pentru refugiații aflaţi în Turcia, pentru a le asigura mai mult decât simpla supraviețuire.Urmăriți declarațiile lui Dimitrios PAPADIMOULIS (EUL/NGL, EL) și ale Rebeccăi HARMS (GREENS/EFA, DE)

”Gestionarea de către UE a migrației este un eșec deplin (...) arătând opusul solidarității”, a spus Laura Ferrara (EFDD, IT). ”Ne uităm la efecte fără să ne uităm și la cauze”, a adăugat ea, criticând liderii UE pentru ”externalizarea” responsabilităților către Turcia. ”Treziți-vă! Schengen este un eșec și UE este un fiasco. Închideți granițele și protejați olandezii”, i-a cerut Vicky Maeijer (ENF, NL) lui Koenders. Urmăriți declarațiile Laurei FERRARA (EFDD, IT) și ale lui Vicky MAEIJER (ENF, NL)