Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit poate muta "Jungla" de la Calais în Anglia - David Cameron

calais_jungla.jpg

Jungla de la Calais
Astfel de scene s-ar putea muta în sud-estul Angliei dacă Marea Britanie iese din UE, avertizează premierul Cameron
Sursa imaginii: 
Getty Images

Prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, a avertizat că ieșirea țării din Uniunea Europeană, așa numitul Brexit, ar putea muta tabere de refugiați ca cea de la Calais din nord vestul Franței ("Jungla") în sud-estul Angliei. Politicienii care susțin ieșirea din UE l-au acuzat pe premierul britanic de o politică deliberată a înspăimântării alegătorilor.

Liderul britanic a spus că dacă Marea Britanie nu ar mai fi membră UE atunci aranjamentele actuale de control al documentelor de identitate ale celor care vor să ajungă în această țară nu ar mai avea loc în Franța, așa cum se întâmplă în prezent și că migranții nu vor putea fi controlați decât odată ajunși pe teritoriu britanic.

Potrivit tratatului bilateral semnat în februarie 2003 la Le Touquet controalele autocamioanelor cu destinație Marea Britanie sunt efectuate de polițiști de frontieră britanici în porturile franceze, astfel fiind descoperiți numeroși migranți ilegali ascunși.

Tratatul transpus într-o lege britanică în iunie 2003 prevede că Marea Britanie are puncte de control la Calais și Dunkerque, în timp ce Franța are un punct de control similar la Dover. 

Cu timpul, în suburbiile orașului Calais s-a format o tabără ilegală de refugiați care încearcă să ajungă în Marea Britanie, fie ascunzându-se în TIR-uri care traversează cu ferryboat-ul, fie încercând să se suie în naveta feroviară care transportă autovehicule prin tunelul de sub Canalul Mânecii.

Supranumită "Jungla", această tabără adăpostește în condiții precare circa 5000 de migranți ilegali din Africa și Asia. 

"Sperietoarea" cu jungla 

Partizanii ieșirii Marii Britanii din UE l-au acuzat imediat pe premier că folosește "Jungla de la Calais" ca să-i înspăimânte pe alegători.

Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care dorește ieșirea Marii Britanii din UE, a afirmat că premierul își bazează afirmațiile pe "teamă, negativitate și falsuri".

Deputați eurosceptici din Partidul Conservator, condus de premierul însuși, s-au alăturat atacurilor, fostul ministru al apărării Liam Fox spunând că regretă faptul că premierul Cameron s-a coborât la nivelul acesta de folosire a sperietoarei cu Jungla, în tip ce deputata Sarah Woollaston l-a acuzat pe Cameron că îi ia pe alegători de proști.

Premierul Cameron a respins acuzațiile și a replicat că ieșirea din UE poate constitui un pretext pentru politicienii francezi să denunțe tratatul de la Le Touquet.

Marea Britanie urmează să organizeze până la sfârșitul lui 2017 un referendum privind rămânerea sau ieșirea din Uniunea Europeană, după încheierea negocierilor privind schimbarea statutului țării în cadrul Uniunii.

Un proiect de acord urmează a fi discutat de reuniunea liderilor UE pe 18 - 19 februarie la Bruxelles și în cazul acceptării sale, premierul Cameron ar putea anunța data referendumului care, potrivit speculațiilor ar fi 23 iunie 2016.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ