Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barbu: Sperăm că alegătorii vor sancţiona PSD-ul pe 5 iunie

barbu_speram_alegatorii_sanctiona_psd_5_iunie.jpg

Vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu
Vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu

Sulfina Barbu acuză PSD că face "demersuri nedemocratice", refuzând revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin. Vicepreşedintele PNL recunoaşte pe de altă parte la RFI că liberalii ar fi trebuit să explice la votul pe Codul Electoral "cum stau lucrurile".

Sulfina Barbu speră că "alegătorii în 5 iunie vor sancţiona PSD-ul pentru aceste demersuri nedemocratice până la urmă. Atunci când nu îţi doreşti ca 50%+1 din electori să-şi spună punctul de vedere, considerăm că este un demers nedemocratic, aşa cum a fost şi demersul legat de votul din diaspora. PSD-ul practic le-a furat dreptul de vot cetăţenilor din diaspora în alegerile prezidenţiale, este un fapt dovedit, este o acţiune nedemocratică. Noi sperăm ca cetăţenii în alegerile locale şi în alegerile parlamentare să sancţioneze cum se cuvine PSD-ul".

Întrebată dacă PNL are să-şi reproşeze ceva, după ce iniţial a acceptat alegerile locale într-un singur tur, Sulfina Barbu a răspuns: "Da, cred că Partidul Naţional Liberal ar fi trebuit să explice atunci, la votul pe Codul Electoral, cum stau lucrurile, dar noi discutam atunci de un pachet de cinci legi, inclusiv votul prin corespondenţă, care depindea şi de votul PNL. Dacă acel mic compromis nu ar fi fost făcut în 2015, nu am fi avut pachetul de legi electorale modificat, inclusiv finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi modificarea legii alegerilor parlamentare. Practic, nu am explicat atunci cum stau lucrurile şi astăzi, cu 29% în Parlament, cât aveam şi anul trecut, deci practic, nu puteam să influenţăm radical lucrurile în Parlamentul României, PSD-ul ne face pe noi vinovaţi, este incorect".

 
Sulfina Barbu, despre alegerile locale într-un tur