Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Ivan (PSD): MCV-ul trebuia ridicat demult, a fost folosit pentru a ni se arăta pisica

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar fi trebuit ridicat de mult timp, el a funcţionat mai degrabă ca un mecanism coercitiv. Iată ce declară la RFI europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan. Reacţia sa vine după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că MCV-ul va fi ridicat în mandatul actualei Comisii.

În opinia lui Cătălin Ivan, "în forma actuală, MCV trebuia ridicat demult, dacă nu modificat şi extins la toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pe alocuri, în anii trecuţi, nici n-a funcţionat ca un Mecanism de Cooperare şi Verificare, ci mai mult ca un mecanism coercitiv de arătat pisica guvernelor care au fost pe la Bucureşti, în funcţie de perioadă şi în funcţie de afinităţile politice ale celor de la Comisia Europeană. Cred că Mecanismul şi-a făcut doar parţial treaba şi cred că doar pe alocuri a ajutat într-adevăr justiţia din România".

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că MCV va fi ridicat în cursul mandatului acestei Comisii: ''În timpul acestui mandat, acestei Comisii, vom pune capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare care vizează România şi Bulgaria. Este evident că acest mecanism şi-a îndeplinit scopul, s-a rezolvat problema implementării sale, trebuie să trecem mai departe. În orice caz, voi face tot ce pot, sunt convins de progresele adevărate pe care România le-a făcut, pentru a accelera acest proces. Sunt foarte mulţumit de noul Guvern român".

La rândul său, premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că monitorizarea României va înceta cât mai repede: "Domnul preşedinte a spus că în cursul mandatului acestei Comisii se poate să fie finalizat acest mecanism, dar eu sper să nu trebuiască să aşteptăm ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a găsi o soluţie la aceasta".

Cei doi oficiali s-au întâlnit luni la Bruxelles.