Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


EXCLUSIV RFI: De ce nu pot fi evacuate ”Antenele” după expirarea termenului limită al ANAF (Avocați)

Premierul Dacian Cioloș e așteptat, miercuri, în plenul Senatului pentru a da explicații în cazul acțiunilor pe care ANAF le-a întreprins în cazul televiziunilor Antena 1 și Antena 3, notificate să părăsească sediul în care funcționează până la sfârșitul săptămânii, fiind vorba despre o clădire confiscată de stat printr-o decizie finală din anul 2014. Între timp, reprezentanții Intact acuză că ar fi vizată libertatea de exprimare a presei. Experți contactați de RFI explică, însă, că nu poate fi vorba deocamdată de evacuarea din sediu a televiziunilor trustului controlat de familia Voiculescu.

Conform notificării transmise de ANAF, sediile posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie eliberate până vineri 19 februarie, inspectorii ANAF prezentându-le notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentinţa penală finală din august 2014, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor.

În acest context, vorbim despre un abuz al autorităților la adresa unei instituții media, spune la RFI eurodeputatul PSD Cătălin Ivan: ”Termenul de cinci zile este clar, fără niciun dubiu, un abuz. Este o execuție. Nu există nicio posibilitate, nicio televiziune, oricât de bogată ar fi, să își mute studiourile, spațiile tehnice șamd în cinci zile. Dincolo de costurile foarte mari pentru o astfel de mutare, fizic nu este posibil”.Poziția PSD, care a sesizat și Comisia Europeană despre acest caz, este susținută de ALDE și UDMR, în timp ce liberalii spun că sprijină acțiunile instituțiilor statului, dar nu pot fi de acord cu "abuzuri".

În schimb, Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, spune că televiziunile trustului Intact trebuiau de mult să elibereze sediul confiscat de stat în 2014, în plus instituțiile media încălcând grav regulamentul CNA prin programele difuzate în aceste zile, după primirea notificării de la ANAF.Nimic din ce s-a spus pe post (n.r. Antena 3) nu avea legătură cu realitatea. Acțiunea ANAF nu a fost un act terorist. La un moment dat, inclusiv acest lucru s-a spus. Publicului i s-a indus faptul că este un abuz ce face ANAF și că, într-o bună diumineață, o instituție a statului s-a trezit să notifice o instituție de presă că are cinci zile să iasă din spațiu. Dar nu au spus că timp de un an și ceva au făcut tot ce le-a stat în putință prin avocați să tergiverseze acest moment și să nu se supună punerii în executare a sentinței judecătorești”, afirmă Valentin Jucan.

Ce spun reprezentanții Trustului Intact? Directorul Antena 3, Mihai Gâdea, susține, într-un interviu acordat RFI, că decizia statului este nedreaptă și că televiziunile nu pot fi mutate într-un alt sediu într-un timp atât de scurt. El nu are un răspuns clar totuși la întrebarea: de ce nu au părăsit până acum televiziunile clădirea confiscată de stat încă din august 2014?”Este fără precedent ca o instituție a statului, ANAF, să notifice cinci televiziună să părăsească un sediu în cinci zile. Noi am vrut să clarificăm această situație de multă vreme. Sunt foarte multe televiziuni în România care activează în spații ale statului pe care le închiriază și plătesc chirii, lucru pe care și noi am vrut să îl facem din primul moment. Am cerut ori să ni se dea un răspuns dacă se poate plăti chirie ori, dacă nu se poate plati chirie, să putem ști acest lucru pentru a putea evacua într-un timp rezonabil. Nu am primit niciun răspuns. Statul poate să facă ce vrea cu aceste clădiri. Nu vi se pare, însă normal ca statul să comunice ce vrea? Vi se pare normal ca un termen de cinci zile să fie dat? E vorba de o mutare sau e vorba de a pune pe cineva în imposibilitatea de a emite?” se întreabă șeful Antena 3, care spune și că ”nu există, până vineri, o variantă pentru ca televiziunile să se mute în alt sediu”, urmând să încerce să atace în instanță această notificare ANAF. Mihai Gădea își exprimă și temerea că ”șansele ca Antena 3 să nu emită există în mod real de vineri încolo”.

De altfel, Antena 3 spune, într-un comunicat de presă, că este imposibilă, din punct de vedere tehnic, logistic şi uman, mutarea în cinci zile a tuturor facilităţilor celor cinci televiziuni ale trustului de media Intact, din care fac parte şi Antena 1, Antena Stars, Euforia TV şi Zu TV.

Ce spun, însă, specialiștii în procedura executării silite? Avocatul Claudiu Galu afirmă, într-un interviu la RFI, că, având în vedere legea la care face referire ANAF în notificarea transmisă Intact (art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă), nu avem cum să asistăm la evacuarea silită a clădirii. Cel mai probabil urmează un proces între instituțiile statului și reprezentanții televiziunilor Intact, spune Claudiu Galu.Poziția avocatului este întărită, la RFI, și de Ion Dragne, decan al baroului București: ”În cazul în care ocupantul nu se conformează, cel care pretinde că e proprietar trebuie să se adreseze instanței de judecată și să ceară pronunțarea unei hotărâri executorii după o procedură sumară, urgentă, care să permită evacuarea. Cu alte cuvinte, notificarea care a fost întemeiată pe art. 1039 din Codul de procedură civilă nu este ea însăși act de executare. În baza ei, nu se poate proceda la evacuarea forțată a niciunui ocupant al niciunui imobil”, subliniază decanul baroului București, Ion Dragne.

 
De ce nu pot fi evacuate ”Antenele” după expirarea termenului limită al ANAF