Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentat Ankara: Kurzii sirieni, arătaţi cu degetul

Măsuri de securitate, după atentatul de miercuri de la Ankara (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Atacul de miercuri seară de la Ankara a fost comis de "organizaţia siriană teroristă Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG)", în cooperare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), declară premierul Turciei, Ahmet Davutoglu.

"Acest atac a fost lansat de un membru YPG în cooperare cu membri ai organizaţiei teroriste separatiste PKK din Turcia", spune premierul Turciei, care precizează că "atacatorul sinucigaş a fost Salih Necar".

În replică, YPG respinge acuzaţiile şi susţine că atacul a fost comis de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Autorităţile turce au spus în repetate rânduri că gruparea siriană YPG, subdiviziunea armată a Partidului Uniunii Democratice (PYD), este o organizaţie teroristă care are legături puternice cu teroriştii din cadrul PKK şi că ambele grupuri sunt coordonate de aceleaşi centre de operaţiuni din localitatea irakiană Qandil.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au recunoscut formaţiunea PKK drept organizaţie teroristă, însă au ezitat să includă gruparea YPG în aceeaşi categorie.

Cel puţin 28 de persoane au murit în atentatul comis miercuri seară cu un vehicul-capcană în centrul oraşului turc Ankara. Explozia a vizat autocare militare oprite la un semafor. Atentatul a avut loc în apropierea sediului Statului Major General al armatei turce, nu departe de Guvernul şi Parlamentul Turciei.