Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se va vota prin corespondență

Guvernul a adoptat normele de aplicare a Legii votului prin corespondenţă. Astfel, au fost stabilite stabilit modelele, dimensiunile și condițiile de realizare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot pentru românii din afara graniţelor. 

"Sunt câteva clarificări pentru votul prin corespondență, legea care a fost votată anul trecut. Sunt clarificări metodologice, organizatorice pe care le aduce AEP și care, evident, sunt aprobate prin hotărâre de guvern", a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Executivului.

Astfel, românii din străinătate, care vor să voteze prin corespondență, vor primi un prim plic prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător. Plicul interior, în care va fi introdusă opţiunea alegătorului, va conţine un autocolant cu menţiunea "VOTAT".

Guvernul a stabilit și rolul Poștei Române care va expedia plicurile.

Potrivit documentului, impactul financiar referitor la aplicarea legii nu poate fi estimat în acest moment deoarece depinde de numărul de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate care îşi vor exprima opţiunea de a vota prin corespondenţă şi vor depune cereri de înscriere în Registrul electoral, în acest scop.