Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord provizoriu între SUA și Rusia pentru încetarea ostilităților în Siria

atentat_homs.jpg

O încetare a ostilităților în Siria ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 19 februarie
O încetare a ostilităților în Siria ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 19 februarie
Image source: 
Reuters

Secretarul de stat american John Kerry a anunțat că a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov și că, ”în principiu”, au ajuns la ”un acord provizoriu asupra modalităților unei încetări a ostilităților în Siria care ar putea începe în zilele următoare”.

Secretarul de stat american a adăugat, potrivit AFP, că ”cei doi președinți (rus și american, respectiv Vladimir Putin și Barack Obama) ar putea să discuta cât mai curând posibil pentru punerea în aplicare” a acestui regim de încetare a focului.

”Suntem mai aproape acum de o încetare a focului”, a dat asigurări șeful diplomației americane în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său iordanian Nasser Judeh.

Kerry și Lavrov, care au avut și sâmbătă o discuție telefonică pe acest subiect, sunt principalii artizani ai acordului obținut recent la Munchen în cadrul Grupului internațional de sprijin pentru Siria.

Cele 17 țări membre ale acestui grup, între care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Turcia, dar și organizații precum Uniunea Europeană și ONU au convenit la Munchen asupra unei încetări a ostilităților în Siria, care teoretic ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 19 februarie.

În acest timp, tulburările continuă în Siria. Cel puțin 46 de persoane au fost ucise duminică, într-un dublu atentat cu mașină-capcană comis în orașul Homs, din centrul Siriei, țară răvășită de războiul ce durează de aproape cinci ani, potrivit unui nou bilanț indicat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Majoritatea celor uciși par să fie civili, a adăugat aceeași sursă, precizând că bilanțul ar putea crește în continuare ca urmare a numărului mare de persoane rănite.

Guvernatorul provinciei Homs, Talal Barazi, a indicat la rândul său un bilanț provizoriu de 17 morți și 29 de răniți.

Orașul Homs este în mare parte controlat de regimul de la Damasc și este în mod frecvent teatrul unor atentate cu bombă.

Luna trecută, un dublu atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic s-a soldat cu peste 20 de morți.