Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul european pornește războiul civil în cabinetul britanic

sase_ministri.jpg

De la stânga la dreapta: John Whittingdale, Theresa Villiers, Michael Gove, Chris Grayling, Iain Duncan Smith și Priti Patel
Șase miniștri din cabinetul condus de premierul Cameron și-au început imediat campania pentru ieșirea Marii Britanii din UE
Sursa imaginii: 
Vote Leave/Twitter

Anunțarea de către premierul David Cameron a datei referendumului privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a declanșat imediat campania electorală, deși votul va fi de abia pe 23 iunie 2016. Efectul imediat a fost scindarea cabinetului între partizanii rămânerii și cei ai ieșirii din UE. 

De abia ieșise premierul Cameron cu anunțul datei referendumului, declarând că va face campanie "cu sufletul și cu inima" în favoarea rămânerii în UE, că la nici o oră după aceea nu mai puțin de șase miniștri ai cabinetului său au apărut împreună, declarându-și susținerea pentru campania Vote Leave, care militează pentru ieșire.

Dintre aceștia, ministrul justiției, Michael Gove, este un prieten personal de lungă durată al premierului, iar ministrul muncii și pensiilor, Iain Duncan Smith, fost lider al Partidului Conservator în perioada 2001 - 2003, este artizanul unei reforme a benficiilor sociale care a redus pentru prima oară statul bunăstării de la crearea sa acum peste 60 de ani.

Premierul Cameron se bucură de sprijinul declarat al ministrului său de interne, Theresa May, și fără îndoială că va primi și sprijinul numărului 2 în guvern, ministrul de finanțe George Osborne, care este văzut ca favorit la succesiunea lui Cameron în fruntea Partidului Conservator când acesta se va retrage înaintea alegerilor parlamentare din 2020.

Cea mai așteptată poziție a fost aceea a primarului Londrei, deputatul Conservator Boris Johnson, care este și el văzut ca un potențial succesor al lui Cameron și care a declarat că a decis "după o enormă rupere de inimă" că va face campanie în favoarea ieșirii, deoarece consideră că pachetul de reforme negociat de premier cu liderii europeni nu va aduce schimbările fundamentale necesare.

Premierul Cameron a numit data referendumului sâmbătă dimineața, la numai câteva ore după semnarea unui acord de către liderii UE prin care era oferit un statut special Regatului Unit.  

Perioada de patru luni până la votul din referendum este una foarte lungă și va permite dezbaterea pe larg a argumentelor în favoarea rămânerii sau a ieșirii. 

Ceea ce este însă potențial extrem de dăunător pentru premierul Cameron este faptul că responsabilitatea colectivă a guvernului - altfel respectată cu strictețe - este suspendată în chestiunea referendumului. 

Aceasta va duce la situația în care miniștri care stau la aceeași masă la ședințele de cabinet în fiecare săptămână se vor regăsi pe poziții ireconciliabile în campania electorală. 

Conservatorii profund divizați

Lucrurile sunt și mai complicate de faptul că pe 5 mai 2016 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul Scoției, Adunările Țării Galilor și Irlandei de Nord, primarul și consiliul Londrei și alegeri locale în Anglia. 

Cu alte cuvinte, Partidul Conservator va trebui să lupte unit pentru scrutinul din mai, după care se va diviza, iar unii spun că se va sfâșia, pentru referendumul de luna următoare, în condițiile în care activiștii și electoratul Conservator sunt la fel de divizați ca și liderii politici.

Există pentru aceasta un singur precedent - referendumul din 1975 privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din ceea ce pe atunci se numea Comunitatea Economică Europeană sau Piața Comună.

La acea dată la putere se afla Partidul Laburist condus de premierul Harold Wilson. Până la urmă votul a fost de 2/1 în favoarea rămânerii, dar disensiunile în partid dintre pro și anti-europeni nu au dispărut, ducând chiar la scindarea Laburiștilor în 1981 și la o perioadă de 18 ani de opoziție. 

Acum miza pentru Partidul Conservator și Marea Britanie este încă și mai mare, dat fiind stadiul de integrare în Europa mult mai profund decât în urmă cu 41 de ani. Și nu este exclus ca, oricare ar fi rezultatul, rănile acestei campanii în Partidul Conservator să nu se mai poată vindeca vreodată.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ