Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen, despre darea în plată: Parlamentarii vor ţine cont de interesele oamenilor, nu ale băncilor

Plafonul ar trebui introdus în proiectul de lege privind darea în plată, declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune că "mai este loc de discuţii", dar crede că "parlamentarii vor ţine cont în primul şi-n primul rând de interesele oamenilor şi nu neapărat de interesele băncilor".

Cum va vota UDMR legea dării în plată? "Eu aş vrea, dacă se poate, nu ştiu dacă se poate în această perioadă, o lege echilibrată şi aş vrea o abordare mult mai pozitivă, dacă se poate, din partea băncilor. În cazul parlamentarilor, problema este foarte simplă şi s-ar putea să vă pară uşor populist ceea ce o să spun: eşti de partea cetăţeanului tu ca alesul comunităţii sau eşti de partea băncilor comerciale? Este o întrebare simplă şi marea majoritate a parlamentarilor ştiu răspunsul. Asta nu înseamnă că este şi un răspuns 100% corect şi pozitiv, pentru că retroactivitatea în continuare este o problemă, cu toate că trebuie rezolvate problemele şi în perspectiva creditelor luate. Plafonul din punctul meu de vedere rămâne o problemă", spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR le-ar propune băncilor "să vină şi ele cu nişte soluţii, nu către Parlament, că nu e vorba de Parlament, către oameni, către cetăţeni. Oamenii spun în felul următor: tu ai făcut evaluarea, nu am venit eu cu evaluatorul meu, banca a venit cu ce evaluator a dorit să vină, tu mi-ai spus cât valorează imobilul sau mă rog, ceea ce mi-ai pus în garanţia creditului. Şi atunci dacă tu ai făcut această evaluare şi am o problemă, sigur că trebuie găsită soluţia să ne înţelegem. Eu cred că din acest punct de vedere, oamenii au dreptate".

Kelemen Hunor subliniază că parlamentarii vor ţine cont în primul rând de interesele oamenilor: "Un lucru este foarte-foarte clar, aşa cum am văzut eu în Senat, lucrurile astăzi vor merge către a aproba forma aprobată în raport de la Comisia juridică şi Comisia de finanţe-bănci, dar nu este Camera decizională. Camera Deputaţilor este Camera decizională şi se mai poate echilibra un pic. Eu cred că plafonul totuşi ar trebui introdus în acest proiect de lege, fiindcă cine a luat un credit şi doreşte să locuiască într-o casă care valorează peste o anumită sumă, eu nu vreau să avansez aici o sumă, dar oricum, dincolo de ceea ce înseamnă o casă sau o locuinţă confortabilă pentru o familie, atunci într-adevăr se pune problema dacă şi acel om şi acel creditor şi acel consumator, aşa s-a definit în ultima variantă, are dreptul de a merge pe varianta dării în plată sau nu. Deşi eu cred că mai este loc de discuţii, dar parlamentarii vor ţine cont în primul şi-n primul rând de interesele oamenilor şi nu neapărat de interesele băncilor".