Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum justifică Ungaria nevoia organizării unui referendum privind refugiații și ce șanse are să treacă?

Budapesta convoacă un refrendum pe tema cotelor obligatorii de migranţi. Ungaria a reușit să oprească tranzitarea teritoriului său de către migranți după ce și-a sigilat cu sârmă ghimpată frontiera cu Serbia și Croația, in toamna anului trecut.

„Permiteți Uniunii Europene, ca fără aprobarea Parlamentului ungar, să impună ca obligatorie mutarea unor persoane fără cetățenie ungară pe teritoriul Ungariei?” Întrebarea a fost trimisă la Comisia Electorală Națională în vederea obținerii aprobării ei. În ceea ce privește esența întrebării, Orban a precizat că aceasta se referă la faptul că decizia despre cotele obligatorii privind Ungaria nu poate fi luată numai de către Parlamentul ungar. Or, legislativul din Ungaria, cu o majoritate clară a partidului de guvernământ de dreapta, Fidesz, este clar împotriva cotelor de imigranți impuse de Uniunea Europeană.

„Dacă la baza Europei stă democrația, atunci nu se pot lua decizii, care pot schimba radical viața europenilor, peste capul acestora”, a declarat premierul ungar, precizând că aceste cote obligatorii de imigrație ar redesena caracterul etnic, cultural și religios al Ungariei și Europei, iar o decizie luată în acest sens, fără întrebarea oamenilor este un abuz de putere. Viktor Orban a mai spus: „guvernul încă nu a discutat despre posibilitatea demisiei în cazul unui insucces la referendum.”

Tematica imigranților este în continuu pe agenda guvernului , deși pe teritoriul Ungariei, în momentul actual nu sunt refugiați.

Joia trecută, Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului, a declarat că Ungaria este pregătită să construiască gard metalic de-a lungul frontierei cu România dacă este cazul. După rezultatele unui sondaj din noiembrie anul trecut, reiese că 65% dintre cei chestionați se opun cotelor obligatorii impuse de UE, 30% sunt în favoarea unei astfel de decizii, iar 5% sunt indeciși.

Gabor Török, unul dintre cei mai cunoscuți analiști politici ungari, pe pagina sa de Facebook, a caracterizat ca inteligentă decizia cabinetului, care de acum înainte, săptămâni în șir, poate să țină pe agenda politică, tema imigranților; poate să facă o campanie pe această temă, fără să aibă un adversar real. Opoziția de stânga s-a ars deja cu această tematică.

Mulți dintre simpatizanții Partidului Socialist nu sunt de acord cu politica îngăduitoare a socialiștilor în privința refugiaților. Pe de altă parte, partidul de extremă dreapta, Jobbik, tot de opoziție, este pe aceeași platformă cu Fidesz, privind imigranții.

Analistul Gabor Török precizează însă că pentru valabilitatea referendumului, este necesar ca mai mult de jumătate dintre potențialii votanți să se prezinte la urne. Aceasta înseamnă aproape 4 milioane de cetățeni. Adversarul cel mai temut pentru guvernul ungar va fi probabil pasivitatea oamenilor. Un referendum nevalabil ar fi un eșec clar pentru Orban, chiar dacă scorul va fi aproape sigur 90% pentru da. Expertul politic crede că Fidesz poate câștiga dacă aduce votanți și din tabăra opoziției. Dacă însă majoritatea cetățenilor cu drept de vot va rămâne acasă, dacă opoziția rămâne pasivă și nu intră în luptă, un eventual referendum nevalabil va fi un eșec usturător pentru guvern pe plan intern, dar și extern.

Miza este mare. Data referendumului ungar se va stabili mai târziu.