Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


60 de ani de la demitizarea lui Stalin

nikita.jpg

Nikita Hrușciov

Au trecut 60 de ani de când Iosif Visarionovici Stalin era prezentat, pentru prima dată în istorie,  ca fiind un comunist odios. S-a întâmplat la congresul Partidului Comunist al URSS. Nikita Hrușciov, cel care a făcut acest lucru a rămas în istorie pentru destalinizarea Uniunii Sovietice. Hrușciov a susținut epurările lui Stalin și a aprobat mii de arestări.  Ulterior, a ieșit victorios, prezentând un raport care a zguduit comunismul.

În dimineata zilei de 25 februarie 1956, la Kremlin avea loc congresul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, primul după moartea lui Stalin, în martie 1953.

Delegații de comuniști din întreaga lume erau prezente.

Nimeni nu intuia în acel moment lovitura care urma să vină.

Dintr-o dată, primul secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov, urca la tribună pentru a demola sistematic idolul, de neatins, Stalin.

Delegați străini, rămași fără suflare, au ascultat în liniște incredibilă cum Hrușciov îi reproșa lui Stalin că nu fost un bun comunist. Stalin era descris ca fiind un șef militar dezastruos în timpul celui de al doilea război mondial.

Hrușciov îl acuza pe Stalin că și-a demonstrat într-o întreagă serie de cazuri intoleranța, brutalitatea și abuzul de putere.

Oratorul îl decupla pe Lenin de Stalin, două figuri, până atunci, inseparabile.

Într-o parte era Stalin cel rău iar în cealaltă Lenin, comunistul integru, respectuos cu camarazii săi.

Pentru această şedinţă au fost emise permise speciale şi au fost invitaţi aproape o sută de foşti activişti de partid eliberaţi din lagăre şi reabilitaţi.

Hruşciov a vorbit despre reprimările în masă aprobate de Stalin, despre torturile la care au fost supuşi mulţi deţinuţi.

Până atunci, prezidiul Partidului nu încerca să facă altceva decât să ascundă rapoartele despre milioanele de oameni uciși ori încarcerați în lagarele de muncă.

La sfârşitul discursului Hruşciov declara: „Nicio ştire privitoare la acest subiect nu va trebui să transpire; presa mai ales nu trebuie să fie informată. Acesta este motivul pentru care examinăm această chestiune aici, în şedinţă cu uşile închise. Există limite la orice. Nu trebuie să furnizăm muniţii duşmanului; nu trebuie să ne spălăm rufele murdare în faţa lui.”

În presa occidentală, prima informaţie asupra raportului apărea la 16 martie în New York Times.

Tot in martie 1956 Pravda publica un articol în care Stalin era criticat cu ajutorul câtorva argumente din Raportul secret.

Dar, chiar fără a fi fost publicat în presa comunistă, Raportul secret şi-a pus amprenta asupra mişcării comuniste internaţionale.

În Bulgaria, Vilko Cervenkov a fost înlocuit de Todor Jjivkov, care a reabilitat comunişti condamnaţi pe nedrept. În Polonia şi Ungaria, toamna anului 1956 va fi marcată de puternice mişcări anti-sovietice.

Colegii de partid l-au înlăturat pe Hrușciov de la putere în 1964, înlocuindu-l cu Leonid Brejnev ca secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

973