Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Violeta Alexandru la RFI: Instituţiile publice, obligate să afişeze din oficiu pe site unele informaţii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul va aproba săptămâna viitoare un memorandum ce va obliga administraţia centrală şi instituţiile deconcentrate să afişeze din oficiu unele date de interes public pe site-urile lor. Anunţul a fost făcut la RFI de ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru. Memorandumul va viza între altele achiziţiile publice.

Violeta Alexandru spune că prin acest memorandum care ar urma să intre în vigoare la jumătatea lunii martie, se doreşte eliminarea "modului abuziv de a se cere preţ pe copierea documentelor, cu scopul evident de a descuraja solicitantul de informaţii"."În săptămâna viitoare va intra în şedinţa de Guvern un memorandum iniţiat împreună cu echipa Cancelariei, cu care de altfel lucrăm cel mai strâns şi care memorandum, este adevărat nu la nivelul autorităţilor alese, dar pe care ne bazăm ca şi practică de lucru pentru administraţia centrală şi instituţiile deconcentrate şi dezmembrămintele din teritoriu, memorandumul va stabili afişarea din oficiu a unor date care nu sunt împotriva legii a fi afişate, nu a existat o practică, o cultură a afişării lor şi prin dispunerea lor pe pagina de Internet a respectivei instituţii vom elimina acest mod abuziv de a cere preţ pe copierea documentelor, cu scopul evident de a descuraja solicitantul de informaţii. De exemplu, zona care priveşte achiziţiile publice este chiar o zonă tratată de memorandumul de care vă spun şi prin care începând de săptămâna viitoare va fi aprobat în şedinţa de Guvern. La un orizont de două săptămâni de la acest moment, deci la jumătatea lunii martie ar trebui să fie publicate din oficiu pe site-uri", precizează ministrul.

Memorandumul va viza "toate ministerele, toate companiile din subordinea ministerelor, toate instituţiile prefecţilor din teritoriu, toate instituţiile deconcentrate ale ministerelor, urmând ca prin structurile asociative ale administraţiei locale să determinăm şi autorităţile locale să se alinieze acestei practici generale".