Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană: Ne îndreptăm spre dezastru, dacă pilonii construcţiei europene se prăbuşesc

Spaţiul Schengen este în curs de disoluţie, pe fondul crizei refugiaţilor, iar Europa se îndreaptă spre un populism metodologic foarte periculos. Declaraţiile au fost făcute la RFI de senatorul Mircea Geoană, fost ministru de Externe, preşedinte al Partidului Social Românesc.

În opinia lui Mircea Geoană, "în ritmul acesta, ne îndreptăm către dezastru, dacă unul după altul, pilonii, stâlpii construcţiei europene se prăbuşesc, Schengen este unul dintre aceştia, nu putem spune astăzi că este suspendat, pur şi simplu este în curs de disoluţie. Avem mai mult de jumătate din ţările UE care au reintrodus controale la frontieră, ţările balcanice, Austria, mai în nordul Europei către Suedia şi Danemarca, Germania".

Fostul ministru de Externe spune că "riscul de centrifugare a Europei, de mărunţire şi de reîntoarcere la egoisme naţionale şi practic la abandonarea ideii de proiect politic european este foarte prezent. Sper să avem o brumă de raţionalitate şi o brumă de loialitate faţă de acest fenomenal de important proiect politic, o construcţie a unei Europe unite, pentru a evita o situaţie care în opinia mea merge către un risc sever de fracturare şi de centrifugare a proiectului european".

Mircea Geoană condamnă "abuzul de referendum în Europa": "Ceea ce mi se pare cea mai periculoasă evoluţie din ultima perioadă este ceea ce aş numi abuzul de referendum în Europa şi ideea că fiecare încearcă să-şi folosească propria opinie publică, propriile legitime preocupări, referendumul din Grecia, cel din Marea Britanie, acum premierul Orban din Ungaria anunţă un referendum împotriva cotelor de refugiaţi, evident că temele respective sunt populare, Marea Britanie este eurosceptică dintotdeauna, publicul grec este extrem de mâhnit şi mânios de faptul că austeritatea a produs atât de multe probleme sociale şi la noi şi în alte părţi, dar faptul că toată lumea se repede să folosească "butonul nuclear", referendumul, practic pentru a şantaja restul Europei, pentru a crea presiune pe restul Europei mi se pare o cale foarte periculoasă (...). Deci eu văd un început de populism metodologic, să zic, care cred că este foarte-foarte periculos. În ritmul acesta, unde ne oprim?".