Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu ochii pe Siria: Regimul Assad și rebelii ar trebui să oprească focul

outin_si_assad.jpg

Bashar al-Assad şi Vladimir Putin
Bashar al-Assad şi Vladimir Putin
Image source: 
REUTERS/Alexei Druzhinin

Întreaga comunitate internațională e cu ochii pe Siria, unde ar trebui să intre în vigoare, la miezul nopții, primul armistițiu dintre forțele rebele și regimul Assad. Cele două tabere se luptă pentru putere de aproape cinci ani, un conflict intensificat de grupările teroriste SI și Al Nosra, în care au murit aproape jumătate de milion de oameni și care a generat un val de refugiați asupra Europei.

Armistițiul, girat de SUA și Rusia, a fost condiționat atât de rebeli, cât și de regimul de la Damasc, fapt care îi face pe unii analiști să fie sceptici cu privire la respectarea lui.

De altfel, cu doar câteva ore înainte de termenul limită, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a semnalat bombardamente intense ale aviației ruse asupra rebelilor.

"Începând de la miezul nopţii şi până în această (vineri) dimineaţa, aveau loc bombardamente ruse mai intense decât de obicei asupra unor bastioane rebele, în Ghouta de Est, la est de Damasc, în nordul provinciei Homs (centru) şi în provincia Alep (nord)", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului.

Localităţi situate la vest de Alep, ca Daret Ezza, sau Talbise, în provincia Homs, au fost de asemenea vizate de atacuri aeriene ruse. În aceste regiuni, la fel ca în Ghouta, gruparea al-Nusra este minoritară în comparaţie cu rebelii.

Rămâne de văzut cum vor reacționa aceștia, ce va face Bashar al-Assad, și - la fel de important - cum vor acționa grupările teroriste din zonă: Stat Islamic și Al Nusra, formațiune afiliată Al Qaida.

Pe de altă parte, europenii sunt printre cei mai interesați de oprirea războiului sirian, stoparea fluxului migratoriu fiind practic condiționată de încetarea focului în Siria, stat din care vin cei mai mulți dintre imigranții din Europa.

Joi, comisarul UE pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopulos, spunea că tratatul Schengen riscă să fie suspendat dacă numărul imigranţilor care ajung în Europa nu se va diminua semnificativ în următoarele săptămâni, opinia fiind împărtăşită de miniştri din Germania, Olanda, Austria şi Luxemburg.