Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova: Fostul premier Vlad Filat rămâne după gratii

filat.jpg

Fostul premier moldovean Vlad Filat
Fostul premier moldovean Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău a respins vineri recursul avocaților lui Vlad Filat privind înlocuirea măsurii de arest preventiv cu eliberarea condiționată a fostului premier și lider liberal-democrat din Republica Moldova. El a fost reținut în octombrie 2015 sub acuzații de corupție, transmite agenția IPN preluată de Agerpres.

Avocatul Igor Popa a declarat că decizia magistraților este una nefondată și ilegală și că Vlad Filat este deținut în mod ilegal în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Mandatul de arest pe numele lui Vlad Filat a fost prelungit la 5 ianuarie cu 90 de zile. La ședința de judecată din 17 februarie, avocații lui Vlad Filat au cerut cercetarea acestuia în stare de libertate. După mai multe ore de deliberări, magistrații Judecătoriei Buiucani au respins demersul apărării. Ulterior, avocații ex-premierului au atacat cu recurs decizia primei instanțe.

Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015, el fiind acuzat de corupție și trafic de influență. Dacă va fi găsit vinovat, fostul premier riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare. Avocații lui Vlad Filat susțin că dosarul pe numele fostului premier este unul politic și că nu există probe clare care să demonstreze vinovăția acestuia.