Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procurorul general al Republicii Moldova și-a dat demisia

gurin_2.jpg

Foto: Constantin Grigoriță

Procurorul general al R.Moldova, Corneliu Gurin și-a anunțat vineri demisia, în plenul Parlamentului, iar deputații moldoveni au și luat act de aceasta. Mandatul lui Gurin urma să expire în 2018. El a fost propus pentru funcția de procuror general în 2013 de speakerul Parlamentului de atunci, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. Candidatura sa a fost contestată însă de liberali și comuniști.

Decizia lui Corneliu Gurin de a părăsi funcția de procuror general vine la doar o zi după ce Legislativul a adoptat noua Lege a Procuraturii.„Vreau să vă mulţumesc pentru votarea Legii Procuraturii, începe un capitol decisiv pentru această instituţie. Legea permite ca mandatul procurorului general să se încheie în aprilie 2018, așa este constituțional și legal.

Însă am decis să vin acum în fața Parlamentului pentru a-mi depune mandatul. Demisionez din data de 1 martie.Consider important sa începem reforma de la vârful instituției și să avem abordări sincere,fără suspiciuni și acuzații care sa deturneze sensul adevărat al evenimentelor”.

Noul procuror general, susține Corneliu Gurin, trebuie să fie desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, printr-un concurs public, la care să participe cei mai buni din domeniu, capabili să-și asume realizarea reformei. ”Sper să faceți lucruri bune pentru țara noastră". Până la desemnarea unui nou procuror general, funcția va fi preluată de prim-vicepreocuror.

Potrivit liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, Corneliu Gurin ar urma să fie desemnat președintele Curții Constituționale, iar actualul președinte al acestei instituții, Alexandru Tănase, propus la șefia statului. Declarații în acest sens au fost făcute de Usatîi, vineri seara, după o întrevedere cu oficiali europeni, aflați într-o vizită la Chișinău.

Până a ajunge la Procuratura Generală, Corneliu Gurin  a deţinut funcţia de consultant principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentului (1995-2001), iar ulterior  Gurin a fost director general al Aparatului Parlamentului R. Moldova, consilier al preşedintelui Parlamentului pe probleme juridice şi relaţii cu organele de drept. În perioada 2005-2012, a fost jurist/coordonator de programe la Asociaţia ADEPT.