Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: Sunt şanse destul de reduse ca armistiţiul din Siria să reziste prea mult

Armistiţiul din Siria are şanse mici să reziste, estimează la RFI fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. Acordul de încetare a focului între rebeli şi trupele regimului Assad a intrat în vigoare sâmbătă, la miezul nopţii.

Armistiţiul din Siria nu vizează organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida.

Cristian Diaconescu spune că e de dorit ca armistiţiul să dureze, dar se arată destul de sceptic: "Este un gest aşteptat şi evident că toate forţele implicate, fie din interiorul Siriei, fie din exterior doresc ca deocamdată, mai ales în ideea accesului liber al ajutoarelor umanitare ca acest armistiţiu să reziste. Este un armistiţiu realizat într-un fel de SUA şi de Federaţia Rusă, priveşte toate forţele implicate, mai puţin cele două grupări, Statul Islamic şi gruparea Al-Nusra, care reprezintă Al-Qaida. Problema însă va rămâne. Nu s-a reuşit la Geneva o clarificare a poziţiilor taberelor şi mai ales a specificaţiilor necesare privind Opoziţia. SUA, Arabia Saudită, Turcia sprijină o serie de grupări, în marea lor majoritate împotriva lui Bashar al-Assad, iar aceste grupări sunt destul de reticente în primul rând faţă de poziţia Rusiei şi a Iranului şi în al doilea rând faţă de încercările în continuare ale lui Bashar al-Assad de a câştiga spaţiu, de a câştiga teren în Siria. De altfel, Bashar al-Assad şi-a continuat ofensiva. O serie de grupări, mai ales cele sprijinite de Arabia Saudită au spus că acest armistiţiu s-ar putea să dureze maximum două săptămâni".

"Situaţia şi-aşa complicată a fost şi mai serios alterată de o idee a lui Bashar al-Assad şi anume aceea de a organiza alegeri undeva la jumătatea lunii aprilie, evident în ideea de a-şi consolida şi politic o poziţie pe care o câştigă militar, cu sprijinul Federaţiei Ruse. Sigur că această propunere a fost categoric şi vehement respinsă. După cum se ştie, există o rezoluţie a Consiliului de Securitate, care prefigurează organizarea alegerilor mult, aproape 18 luni după ce se va reuşi stabilirea unui Guvern interimar. Fiecare dintre părţi va încerca să câştige şi teren în Siria, dar şi ascendent politic asupra celeilalte. După părerea mea, sunt şanse destul de reduse ca acest armistiţiu să reziste prea mult", estimează fostul şef al diplomaţiei române.

Armistiţiul din Siria a fost negociat de Statele Unite şi Rusia şi este susţinut de ONU. Atât coaliţia internaţională coordonată de americani, cât şi Kremlinul au anunţat însă că vor continua raidurile aeriene împotriva "teroriştilor". De menţionat că Moscova şi Damascul îi cataloghează drept terorişti inclusiv pe rebelii susţinuţi de Occident.

Acesta este primul armistiţiu de asemenea anvergură de la începutul conflictului din Siria în martie 2011, soldat cu peste 250 de mii de morţi.