Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputatul Nicolae Păun, arestat preventiv

Deputatul Nicolae Păun a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Măsura a venit după o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Nicolae Păun este acuzat de spălare de bani, deturnare de fonduri şi evaziune fiscală. Parlamentarul fusese reţinut joi pentru 24 de ore.

În apărarea sa, deputatul susţine că dosarul este "o făcătură politică". ”Eu nu am luat un leu de la Partida Romilor. Merg să fac pedeapsa, pentru că trebuie să plătesc pentru alte persoane. E o făcătură politică”, a declarat Nicolae Păun, ajuns la arestul Poliţei Capitalei.

Nicolae Păun, care e şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de "folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată".

Conform DNA, dosarul vizează nereguli în derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", cu finanţare din fonduri europene, desfăşurat în perioada 2010-2013.

Grupul-ţintă al proiectului a fost "constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii", iar "în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca din salariul primit să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociaţia Partida Romilor Pro Europa", potrivit procurorilor.

DNA mai susţine că "banii destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 de persoane".