Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucureşti-Teheran. Ţărnea (Aspen): România, un stat potenţial prieten al Iranului, dar trebuie prudenţă

Vizita efectuată de ministrul român de Externe în Iran este crucială pentru normalizarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Teheran. O spune la RFI directorul executiv al institutului Aspen România, Andrei Ţărnea.

Lazăr Comănescu se află în Iran până pe doi martie, aceasta fiind prima vizită a unui demnitar european după alegerile parlamentare din acest stat oriental.

Andrei Ţărnea crede că România trebuie să fie prudentă în procesul de relansare a relaţiilor cu Iranul: "Vizita este crucială, nu doar pentru că este prima vizită după alegeri, ci şi pentru că România este o ţară din vecinătate, care are o istorie, o tradiţie, nu doar diplomatică, ci şi economică de relaţii cu spaţiul Orientului Apropiat şi în mod particular cu Iranul. În contextul deblocării relaţiilor dintre Iran şi Occident, pe fondul acordului nuclear iranian de anul trecut, oportunitatea este certă. În acelaşi timp, nu trebuie subestimate dificultăţile persistente în ceea ce priveşte relaţia dintre Iran şi Occident, iar acest lucru obligă România la o anumită prudenţă".

"Întrebarea e dacă atât regimul de la Teheran, cât şi componenta militară, componenta ideologică de acolo permit în termeni reali o asemenea deschidere (a Occidentului-n.r.) sau avem în faţă doar o iluzie", spune directorul executiv al institutului Aspen România.

Andrei Ţărnea declară că normalizarea relaţiilor Occidentului cu Iranul trebuie făcută în aşa fel încât să nu fie percepută ca un cec în alb dat Teheranului: "Întrebarea este cât de dinamice pot fi relaţiile economice şi cât de tare poţi, politic şi diplomatic, dar cum spuneam, economic în primul rând, să te duci înspre Teheran, fără ca acest lucru să fie perceput ca un fel de cec în alb dat regimului".

În ce domenii pot colabora România şi Iranul? "Energie, agro-alimentar, chimie, textile, construcţii. Iranul este o ţară puternică, o ţară economic dinamică, are o populaţie semnificativă, în care România poate să găsească un excelent partener atât pentru exporturile sale, cât şi pentru dezvoltarea unor relaţii bilaterale în domenii cheie. În acelaşi timp, Iranul a dezvoltat un set de tehnologii înalte în materie de softuri, în materie de IT, care sunt de asemenea interesante pentru parteneriate cu companii româneşti, care la rândul lor au acces pe pieţe occidentale, au acces pe piaţa UE", precizează directorul executiv al institutului Aspen România.

"Este de asemenea important că România are o tradiţie în Iran, este percepută ca un stat potenţial prieten. Lucrul acesta, în cultura Orientului Apropiat, în cultura persană, e un lucru important şi atunci, fără să exagerăm acest lucru, este o oportunitate esenţială", conchide Andrei Ţărnea.