Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clinton şi Trump, marii favoriţi la "Super Tuesday"

clinton_trump_marii_favoriti_super_tuesday.jpg

Donald Trump (Foto: Reuters/Philip Sears)
Donald Trump (Foto: Reuters/Philip Sears)

Marţi, 1 martie, are loc în SUA aşa-zisa "Super Tuesday", ziua în care se desfăşoară o serie de alegeri preliminare în mai multe state, pentru desemnarea candidaţilor republican şi democrat la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. Alegătorii din 11 state îşi vor desemna marţi favoritul democrat, în timp ce simpatizanţii republicanii se exprimă în 13 state.

La democraţi, Hillary Clinton pleacă favorită, în timp ce în tabăra republicanilor miliardarul Donald Trump e dat învingător. Fosta secretară de Stat americană, mare învingătoare sâmbătă în Carolina de Sud în faţa rivalului ei, Bernie Sanders, s-a impus în practic toate categoriile de alegători. Cu peste 47 de puncte avans faţă de Sanders acum trei zile, Clinton are deja trei victorii parţiale la activ şi deci toate motivele să fie încrezătoare în această zi de "Super Tuesday".

În tabăra adversă, promotorul imobilar şi starul televiziunii, miliardarul Donald Trump, are şi el de ce să fie sigur pe sine. Sondajele de opinie arată că alegerile preliminare de marţi nu-i vor modifica dinamica de campanie, o campanie în care a câştigat deja primele trei reprize.

Cu toate că maratonul pre-electoral e departe de a fi terminat după această zi de "Super Marţi", analiştii prezic pentru 8 noiembrie un duel între democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump. O confruntare între un pur produs al elitelor politice americane şi un candidat antisistem, care nu a fost ales până acum în niciun post public.