Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul britanic avertizează cu privire la riscurile ieșirii din UE

uk_eu_flags.jpg

Drapelele Marii Britanii și Uniunii Europene
Ce alternative ar avea Marea Britanie în afara UE?
Sursa imaginii: 
www.foodmanufacture.co.uk

Guvernul britanic a publicat un studiu al alternativelor pe care le-ar avea Marea Britanie în afara Uniunii Europene, sugerând că toate ar fi mai dezvantajoase decât rămânerea în cadrul UE. Partizanii ieșirii din UE susțin că documentul publicat de guvern este menit să inducă în eroare electoratul, care va decide în cadrul unui referendum pe 23 iunie 2016 dacă Regatul Unit rămâne membru sau părăsește UE.  

Ministrul de externe Philip Hammond, care a prezentat documentul, a spus că vrea să-i demaște pe partizanii ieșirii care până acum nu au prezentat viziunea unei Marii Britanii în afara UE.

În dosarul guvernamental sunt prezentate patru posibile alternative:

  • Modelul Norvegiei: țară în afara UE, dar în interiorul Zonei Economice Europene, cu acces la piața unică europeană, obligații de contribuție financiară față de Uniune, obligație de adoptare a majorității legislației europene, libertatea de mișcare a persoanelor se aplică la fel ca în UE;
  • Modelul Elveției: membră a Asociației Europene a LIberului Schimb, nu și a pieței unice, plătește  contribuție financiară, dar mai mică decât cea a Norvegiei, nu are obligația de a aplica legile UE, dar include libertatea de mișcare a persoanelor;
  • Acord de Liber Schimb: acesta ar urma să fie negociat dacă electoratul votează în favoarea ieșirii și ar presupune tarife reduse la mărfuri și servicii, dar nuși  contribuție financiară și nu libertate de mișcare a persoanelor (cu excepția cazului în care o astfel de clauză ar fi negociată);
  • Regulile Organizației Mondiale a Comerțului: OMC stabilește regulile de comerț pentru toate statele membre, fără contribuție financiară sau libertate de mișcare a persoanelor, dar mărfurile ar trebui să respecte standardele UE, unele tarife vamale le-ar fi aplicate, iar serviciile ar fi restricționate.

Ministrul de externe Hammond a spus că în cazul ieșirii Marea Britanie și UE ar fi blocate timp de doi ani în negocieri, timp în care competitorii Marii Britanii, inclusiv cei din Uniune, ar profita de acest blocaj.

Hammond i-a acuzat pe partizanii ieșirii că evită în mod intenționat să prezinte o alternativă credibilă de acord comercial post-UE.

Dilema guvernamentală

Unul dintre liderii campaniei în favoarea ieșirii, ministrul muncii și pensiilor, Iain Duncan Smith, a spus că Marea Britanie nu trebuie să copieze un model sau altul, ci să negocieze după termenii proprii și să-și recapete controlul asupra frontierelor și asupra finanțelor.

Duncan Smith este unul dintre cei cinci membri ai cabinetului condus de premierul David Cameron care susține ieșirea din UE și este într-o postură extrem de delicată. 

Pe de o parte este membru al unui guvern care susține în fața electoratului rămânerea în UE, iar pe de altă parte, ca politician individual militează pentru ieșirea din UE.

Miniștrii plini și cei adjuncți anti-UE s-au plâns că nu pot folosi datele ministerelor lor pentru a face campanie și din acest motiv a fost convocat la audieri în fața unei comisii parlamentare Sir Jeremy Haywood, șeful funcționarilor publici din Marea Britanie, pentru ca acestea să dea asigurări de neutralitate a serviciului public în această campanie.

Pare însă iluzoriu că un guvern, care funcționează pe baza principiului responsabilității colective, poate face abstracție că unii dintre membrii săi fac campanie împotriva liniei susținute de prim ministru, al cărui cuvânt este, în ultimă instanță hotărâtor.

Iar după 23 iunie este îndoielnic că, indiferent de rezultat, acest cabinet va putea să continue în aceeași formulă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ