Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania şi Italia cer reformarea sistemului european de azil

refugiati.jpg

Image source: 
rfi.ro

Miniștrii de interne din Germania și Italia, Thomas de Maiziere și Angelino Alfano, au propus, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, la care a avut acces cotidianul german Suddeutsche Zeitung, o reformă radicală a sistemului de azil european.  În scrisoarea lor, cei doi miniștri propun crearea unei agenții europene pentru azil și cer "o reformă ambițioasă a acordului de la Dublin" care stabilește competențele țărilor în ceea ce privește refugiații care ajung în Europa.

Primul pas, se menționează în scrisoare, ar fi acela de a îmbunătăți protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a reduce numărul de refugiați care sosesc în Europa. Aceasta presupune crearea unui sistem de înregistrare european, cu ajutorul Frontex, agenția care asigură cooperarea operativă la frontierele externe ale Uniunii Europene, care să includă o verificare din punct de vedere al securității a tuturor imigranților și refugiaților care sosesc în Europa.

De asemenea, Roma şi Berlinul cred că sistemul actual, cu centre de înregistrare (hotspots), trebuie integrat într-un mecanism european pentru a evita ca persoanele să se înregistreze în mai multe țări și să ceară azil în fiecare dintre acestea. În plus, cei doi miniștri au în vedere crearea unui sistem comun de returnare în țările de origine a migranților care ajung ilegal în Europa și care imigrează din rațiuni economice.  

În fine, De Maiziere și Alfano propun crearea unui contingent european de refugiați care ar urma să fie selectați din țările de origine și transportați în Europa, de unde să fie repartizați între țările membre. Crearea unui contingent european este propusă de luni de zile de De Maiziere, însă până acum nu s-a bucurat de consens nici măcar în interiorul guvernului german.

Între timp, Germania e presată din nou să impună cote clare de refugiaţi. Cancelarul austriac Werner Faymann a insistat din nou sâmbătă asupra necesității ca Germania să stabilească o cotă anuală pentru a evita să îi atragă în continuare.

Într-un interviu acordat cotidianului Kurier ce apare duminică și a fost publicat online sâmbătă, oficialul de la Viena spune că această cotă ar putea fi de "400.000 de refugiați" pe an, bazat pe plafonul de 37.500 de solicitanți de azil stabilit de Austria, o țară de 8,5 milioane de locuitori, pentru anul 2016. Cancelarul austriac, a cărui țară a primit 90.000 de migranți în 2015, a justificat înăsprirea poziției sale prin lipsa de solidaritate între țările UE, dintre care "multe s-au bazat pe faptul că trei țări — Austria, Germania și Suedia — îi primesc pe refugiați". El nu a exclus "un litigiu juridic" cu Comisia Europeană, care a considerat cotele austriece "incompatibile cu dreptul european". "Rămânem pe pozițiile noastre", a conchis cancelarul.