Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit crucial UE-Turcia. Ankara pune condiții

reuters.jpg

REUTERS/Virginia Mayo/Pool
REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Summit crucial, luni, la Bruxelles între Uniunea Europeană și Turcia. Miza: oprirea afluxului de refugiați. Uniunea Europeană vrea să închidă ruta balcanică folosită de aceștia pentru a ajunge în Europa. Totodată, statele membre speră să convingă Turcia să ia pe teritoriul său toți refugiații care nu sunt sirieni.

La sosirea la Bruxelles, premierul Dacian Cioloș se arată optimist în găsirea unui acord. "E un summit informal, dar foarte util pentru cã ne va permite încã o datã sã avem o discuție cu Turcia, pentru anumite angajamente pe care Turcia și le-a asumat și care sunt esențiale pentru gestionarea fluxului migrator. Existã, înțeleg, și un acord  pentru o implicare a NATO în acea zonã, care este important pentru a putea ține migranții în zona Turciei și sperãm sã avem și angajamentul din partea Turciei pentru implementarea acordului de readmisie care este esențial pentru a opri fluxul migrator ".

Rămâne de văzut cât de mult va accepta Turcia în urma discuțiilor de luni – și ce va cere în schimbul eventualelor concesii. Turcia își dorește statutul de membru în Uniunea Europeană și eliminarea vizelor – așadar, se anunță discuții foarte interesante la Bruxelles.

Istoricul acordului UE-Turcia

La summitul precedent, UE se angaja să aloce Turciei trei miliarde de euro pentru a ajuta Ankara să facă față numărului mare de refugiați sirieni aflați pe teritoriul său.

Acești bani sunt necesari în contextul în care Turcia găzduiește peste 2,2 milioane de sirieni și are cheltuieli cu refugiații care se ridică la opt miliarde de dolari.

Tot la summitul precedent s-a mai stabilit ca ambele părți să împiedice deplasarea migranților către Turcia și UE, să asigure aplicarea dispozițiilor bilaterale instituite în ce privește readmisia și să îi returneze pe migranți rapid în țările lor de origine.

Acordul dintre UE și Turcia privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală a intrat în vigoare la 1 octombrie 2014 și prevede instituirea unui Comitet mixt privind readmisia care are rolul de a monitoriza și facilita aplicarea acordului și să decidă cu privire la măsurile de punere în aplicare necesare privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală începând din 1 iunie 2016.

Turcia conditionează însă punerea în aplicare a acordului de ridicare a  vizelor pentru cetăţenii turci până în octombrie 2016.