Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalist la Zaman: “Erdogan foloseşte cartea refugiaţilor pentru a opri criticile Occidentului”

Jurnaliştii cotidianului turc Zaman, preluat de reprezentanţii statului, în urma unei controversate decizii a justiţiei, se aşteaptă să fie concediaţi şi înlocuiţi de oameni favorabili puterii de la Ankara.

Jurnalistul Celil Sagir, de la biroul din Istanbul al ziarului Zaman, declară pentru RFI că redacţia încearcă să scoată ziarul ca şi până acum, dar că noua administraţie trimite la tipar o altă formă a ziarului, inofensivă  faţă de preşedinte şi a guvern.

 

Ziaristul turc spune că preşedintele Erdogan se foloseşte de criza refugiaţilor pentru a reduce la tăcere orice atitudine critică a Occidentului faţă de situaţia din Turcia.

 

Potriovit BBC, instanța a decis vineri că ziarul Zaman,  cu un tiraj de aproximativ 650.000 de exemplare, trebuie să fie condus de administratori speciali numiți de stat.

 

Publicația este strâns legată de mișcarea Hizmet a influentului cleric Fethullah Gulen, care trăiește în Statele Unite. Ankara consider mișcarea drept grup "terorist", având scopul de a-l răsturna pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

 

Gulen a fost cândva un aliat al lui Erdogan, însă după ce ei au intrat în conflict, mulți susținători ai mișcării HIZMET au fost arestați.

 

Și UE ridică vocea împotriva Turciei, scrie ziarul francez Le Monde.

Cu două zile înaintea summitului UE-Turcia, de la Bruxelles, dedicat în mod special crizei migrației, serviciul diplomatic european a subliniat faptul că  "Toate țările, în special cele care negociază aderarea la UE trebuie să garanteze drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare precum și dreptul la un proces echitabil, în conformitate cu Convenția europeană privind drepturile omului”.

Domnule Sagir, ce se întâmplă acum la ziarul Zaman?

Mă aflu acum la etajul al treilea al sediului ziarului şi, privind pe fereastra ce dă spre grădină, pot vedea mulţi poliţişti de jur împrejur şi mai multe maşini de luptă, chiar în faţa porţilor. La intrări se află câte un poliţist cu armă automată şi dacă mă uit pe coridor văd şi acolo poliţişti. Sunt la fiecare etaj.Noi încercăm să facem jurnalism sub această strictă securitate. Bineînţeles că nu sunt condiţii normale pentru activitatea noastră. Însă  trebuie să o facem, nu avem altă soluţie. De două zile încercăm să scoatem ziarul, ca şi mai înainte şi să-l trimitem spre publicare adminstratorilor speciali. Dar de fapt ne aflăm sub cenzura administratorilor speciali.

Şi care a fost rezultatul acţiunilor dumneavoastră?

După cum ştiţi, ei nu au trimis la tipografie ediţia de duminică. Motivul a fost că a căzut sistemul de comunicaţii. Dar e un fel de a spune. De ani de zile folosim acest sistem fără niciun fel de problemă. Avem aceleaşi probleme şi la biroul nostru din Ankara, nu există acces la internet, la telefoane.

Autorităţile speciale au decis ieri să scoată cinci articole ale columniştilor noştri. Iar reacţia noastră a fost că nu ne mai putem asuma răspunderea pentru conţinutul ziarului ,  deci numele noastre trebuie şterse din caseta redacţională. Ceea ce au şi făcut. Au şters numele noastre şi le-au trecut pe ale lor. Aşa au dat drumul ziarului spre publicare. Dar azi dimineaţă am o versiune cu totul schimbată, nu ediţia pe care noi am pregătit-o ci ediţia pregătită de autorităţi.

Ce se poate întâmpla de aici înainte cu aceast ziar?

Este un fel de război psihologic între jurnalişti şi administratorii speciali, care cred că sunt în curs de a organiza o nouă echipă redacţională, cel mai probabil din mediile favorabile preşedintelui şi guvernului.

Dar noi avem şi experienţa de la grupul Ipek Media, care la fel a fost preluat. În două-trei luni, acest grup, care avea două televiziuni şi două ziare naţionale, a dat faliment şi a fost închis. Cel mai probabil, ei vor să repete şi aici scenariul acesta. Aşa că ne aşteptăm să fim concediaţi de autorităţi.

Vă aştepătaţi la reacţii puternice de susţinere dinspre Uniunea Europeană?

Au fost reacţii în întreaga lume, şi în Statele Unite şi în Uniunea Europeană. Astăzi a avut loc la Bruxelles summitul Uniunea Europeană-Turcia şi sigur că autorităţile europene nu sunt bucuroase să vadă ce se întâmplă cu grupul Zaman.

Dar, până la urmă, vedeţi, problema refugiaţilor este foarte gravă pentru Uniunea Europeană şi preşedintele Erdogan ştie foarte lucrul acesta. El foloseşte cartea refugiaţilor în avantajul său, pentru a reduce la tăcere toate criticile pe care Ocidentul le-ar putea avea faţă de ceea ce se întâmplă în Turcia.