Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tunisia pregăteşte măsuri de urgenţă pe fondul ciocnirilor cu forţe teroriste

tunisia.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Bilanţul confruntărilor izbucnite în sud-estul Tunisiei, în apropiere de frontiera cu Libia, după ce militanţi islamişti au atacat luni dimineaţă sedii ale armatei şi ale poliţiei, a ajuns la 54 de morţi, a anunţat Ministerul de Interne tunisian, citat de Deutsche Presse Agentur. Este vorba despre « treizeci şi şase de insurgenţi şi 18 civili şi membri ai forţelor de securitate », care au murit în operaţiunile din oraşul Ben Guerdan.  În urma acestora şapte militanţi islamişti au fost arestaţi, a mai precizat ministerul.

Preşedintele tunisian, Beji Caid Essebsi, nu exlude ca autorităţile să ia măsuri de urgenţă în cazul "unui pericol iminent care ameninţă securitatea şi independenţa ţării". Deja premierul a anunţat închiderea frontierei cu Libia şi impunerea unor restricţii de circulaţie în oraşul Ben Guerdan, a declarat Essebsi în cadrul unui discurs televizat. Confruntările au izbucnit după ce bărbaţi înarmaţi au atacat unităţi militare şi secţii de poliţie din oraşul Bern Guerdan, ieri dimineaţă. "Atacul a fost sistematic şi organizat. E posibil să fi avut scopul de a declara un nou statut în ţară", a declarat şeful statului, amintind că reţeaua teroristă Stat Islamic câştigă din ce în ce mai multă influenţă în ţara vecină Libia şi ar putea să se extindă.

Este motivul pentru care Tunisia a construit deja un canal de-a lungul frontierei cu Libia iar mai multe state occidentale au trimis aici militari care antrenează forţele tunisiene de la frontieră, mai ales după ce militanţii islamişti au comis mai multe atacuri în această ţară anul trecut, printre care şi atacul din staţiunea turistică Sousse, unde au murit mai mulţi turişti dintre care majoritatea, respectiv 30, erau turişti britanici. De aceea Marea Britanie este printre ţările care au trimis militari în Tunisia pentru a împiedica militanţii reţelei teroriste Stat Islamic să mai pătrundă pe teritoriul tunisian. Este vorba de un detaşament de aproximativ 20 de militari, după cum a anunţat luni, în Parlamentul de la Londra, ministrul apărării britanic.