Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputații cer atenție pentru chestiunile de gen în politica de azil

mary_honeyball.jpg

Mary HONEYBALL
Mary HONEYBALL

Reforma politicilor și procedurilor UE de migrație și azil trebuie să includă măsuri care să asigure siguranța femeilor care cer azil și care adesea călătoresc cu copii mici și alți membri de familie dependenți, spun deputații în rezoluția votată marți.

Acest raport subliniază situația deosebit de vulnerabilă a femeilor refugiate în Uniunea Europeană. Ele au fugit de persecuția din țările lor, pornind pe un drum periculos pentru a ajunge într-un loc sigur. La sosirea în centrele de primire aceste femei, deja vulnerabile, posibile victime ale violenței sexuale, traficului și ale altor crime, se confruntă cu obstacole suplimentare care le sporesc vulnerabilitatea”, a spus raportorul Mary Honeyball (S&D, UK).

Rezoluția a fost aprobată cu 388 de voturi la 150 și 159 de abțineri.

Procedură de azil sensibilă la chestiunile de gen

Politicile și procedurile de azil, inclusiv evaluarea cererilor de azil, trebuie să fie sensibile la chestiunile de gen, în timp ce formele de violență bazate pe gen, cum ar fi violul, violența sexuală, mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate sau violența domestică ar trebui recunoscute ca motive valide de azil în UE, se arată în text. Deputații subliniază de asemenea nevoia unei primiri atente pentru persoanele LGBTI, având în vedere că violența la adresa acestor persoane este obișnuită în zonele de primire.

Textul cere diferite măsuri care ar putea asigura protejarea nevoilor specifice ale femeilor în cursul procedurii de azil:

•    zone de dormit și sanitare separate pentru femei și bărbați
•    intervievatori, traducători și interpreți femei
•    consiliere post-traumatică pentru femeile care au trecut prin violențe bazate pe gen
•    ajutor cu copii în timpul procesului de screening și intervievare
•    informații pentru femei privind dreptul lor de a depune o cerere de azil, independent de soțul lor și de a avea un statut legal independent de cel al acestuia
•    pregătire a staff-ului în privința chestiunilor de gen

Eliminarea detenției pentru copii, femei însărcinate și victimele violurilor

Deputații cer eliminarea detenției pentru copii, femei însărcinate care cer azi și pentru supraviețuitorii violurilor, violenței sexuale și traficului. Ei subliniază nevoia de a crea rute sigure și legale către UE pentru a îmbunătăți securitatea și siguranța femeilor refugiate și a descuraja traficul. Politicile privind migrația ilegală nu ar trebui limita accesul la procedura de azil în UE, se mai spune în text.

Prezența chestiunilor de gen în toate dosarele PE

Parlamentul a mai aprobat și o rezoluție privind prezența chestiunilor de gen în activitatea PE, elaborată de Angelika Mlinar (ALDE, AT) cu 453 de voturi la 173 și 79 de abțineri.