Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EXCLUSIV Fost ambasador SUA, la RFI: Uniunea Europeană a cedat în fața unui șantaj al Ankarei

eric-edelman4.jpg

Diplomatul Eric Edelman, ambasador SUA în Turcia, în perioada 2003 - 2005
Image source: 
wikipedia.org

”Uniunea Europeană a cedat în fața unui șantaj al Ankarei.” Afirmaţia îi aparţine fostului ambasador SUA la Ankara Eric Edelman și vine la scurt timp după acordul UE - Turcia privind migranţii obţinut la Bruxelles la începutul săptămânii.

Diplomatul american consideră ca fiind “foarte grav” că Uniunea Europeană discută de principiu despre aderarea Turciei, în timp ce închide ochii la încălcări ale libertăților fundamentale în această ţară. Practic, președintelui turc Regep Tayip Erdogan i se transmite semnalul că poate scăpa basma curată cu orice, mai spune în exclusivitate pentru RFI România Eric Edelman, fost ambasador SUA la Ankara, în perioada 2003 - 2005.

"Consider că orice discuție trebuie să înceapă cu faptul că Turcia a purtat în ultimii ani o responsabilitate enormă legată de prezența refugiaților sirieni pe teritoriul său.Conform ultimelor date, sunt în jur de 2,7 milioane, cifră care ar împovăra orice țară. Înțeleg însă preocuparea statelor europene de a încerca să reglementeze fluxul migratoriu, deoarece fenomenul pune presiune pe insituțiile comunitare și creează, în unele state membre, probleme politice greu de gestionat.

Consider că juxtapunerea evenimentelor din ultimele zile e extrem de alarmantă. Personal, am anticipat toamna trecută, la momentul semnării acordului, că Uniunea Europeană va stabili un precedent când s-a oferit să plătească Turcia în schimbul promisiunii că va reglementa valul migratoriu. Am anticipat și că Turcia va cere fonduri și mai mari în viitor. Asta s-a întâmplat zilele trecute.  Nu a fost vorba numai de alocarea de sume suplimentare către Turcia, ci și de alte concesii, precum accelerarea negocierilor de aderare sau pașii spre eliminarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în Uniunea Europeană.

Cred că Uniunea Europeană a cedat în fața unui șantaj al Ankarei și s-a pus singură în postura în care va trebui să răspundă și altor cereri venite din Turcia. Iar eu, sincer, nici măcar nu sunt convins că Turcia poate livra ce promite în această înțelegere cu Uniunea. Mai ales că au apărut și obiecțiile organizațiilor internaționale pentru protecția drepturilor omului, care atrag atenția că o înțelegere ar avea efecte negative asupra refugiaților care fug din zonele de conflict.

Dar cel mai grav lucru mi se pare suprapunerea negocierilor cu Bruxelles-ul cu preluarea controlului asupra principalului ziar de opoziție. Nu a mai rămas nimic din și-așa firava libertate a presei din Turcia. E foarte grav că Uniunea Europeană discută de principiu despre aderarea Turciei, în timp ce închide un ochi la aceste încălcări ale libertăților fundamentale. Președintelui Erdogan i se transmite semnalul că poate scăpa basma curată cu orice, că poate face ce vrea el. Ceea ce face acum președintele Erdogan duce Turcia periculos de aproape de un război civil . Un eventual conflict intern în Turcia ar face războiul din Siria să pară o joacă de copii, iar criza refugiaților ar deveni mult mai gravă".

 
Ascultă declarația lui Eric Edelman, fost ambasador american la Ankara