Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bernd Fabritius la RFI: Eliminarea vizelor UE pentru turci ar fi o nesiguranţă

Eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în Uniunea Europeană nu ar fi benefică. O spune la RFI parlamentarul german de origine română Bernd Fabritius, membru al Uniunii Creştin Sociale, formaţiune aliată a cancelarului Angela Merkel. El mai afirmă că nu vede posibilă accelerarea negocierilor de aderare a Turciei, cât timp drepturile omului sunt deficitare în această ţară. Parlamentarul observă de asemenea "egoismul" unor state europene, care nu văd "dincolo de propria farfurie" în criza refugiaţilor.

Reporter: Cum priviţi discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia privind imigranţii?

Bernd Fabritius: Ideea propusă de Turcia de a reaccepta toţi refugiaţii care părăsesc Turcia în direcţia Uniunii Europene înapoi în Turcia şi pentru a face posibil acest lucru repartizarea unor refugiaţi din Turcia în ţările Europei, eu cred că este o măsură solidară care ar putea fi o soluţie, dar această soluţie necesită solidaritatea europeană.

Rep.: Cum vi se par solicitările Turciei, între care ridicarea vizelor pentru turci şi accelerarea negocierilor de aderare la UE?

B.F.: Eu nu văd benefică acordarea unei eliberări de la obligativitatea unor vize. Acordarea unor vize pentru cetăţeni turci, cel puţin din informaţiile pe care le-am primit de la reprezentanţele diplomatice germane din Turcia, nu conferă nici o problemă, durează două zile până se acordă aceste vize. În schimb, dacă se introduce libertatea vizelor, pot intra pe teritoriul UE toate persoanele fără nici o verificare, care pur şi simplu au un paşaport turcesc. Pentru mine, aceasta constituie o nesiguranţă, iar eu personal nu aş fi de acord cu această propunere.

A doua propunere, accelerarea procesului de aderare. Nici pentru aceasta eu nu văd un drum care ar duce la o accelerare a procesului de aderare, atâta timp cât drepturile omului în Turcia sunt foarte deficitare, atâta timp cât Turcia nu cunoaşte libertatea jurnalismului sau atâta timp cât Turcia nu şi-a rezolvat problema internă legată de kurzi. Eu nu văd nici o posibilitate de a începe capitolele 23 şi 24, care se referă la justiţie, la drepturile omului.

 

Rep.: În aceste condiţii, cum apreciaţi poziţia Turciei în discuţiile cu UE? Presa internaţională vorbeşte despre un "şantaj" al autorităţilor de la Ankara.

B.F.: "Şantaj" este un cuvânt foarte tare. Turcia este o ţară care în momentul actual, după părerea mea, joacă, face tactică. Este sarcina politicienilor din UE să răspundă în mod adecvat la acest joc, la această tactică. În orice caz, Turcia este departe de o politică serioasă, solidară. Turcia uită că orice ţară, inclusiv Turcia, are nevoie de parteneri, mai ales într-o perioadă în care conflictele, chiar în Turcia, nu sunt deloc puţine. Turcia are un conflict serios intern, are un conflict cu Federaţia Rusă. Ei, care sunt prietenii Turciei? Dacă stăm şi ne uităm bine, Turcia ar avea nevoie de parteneri în Europa şi sper că politicienii din Turcia vor fi atât de înţelepţi să nu rateze şansa de a găsi parteneri în solidaritate.

 

Rep.: Turcia este un actor cheie în această ecuaţie a crizei refugiaţilor. Ce ar trebui să ofere la schimb diplomaţii europeni?

B.F.: După părerea mea, criza refugiaţilor din lume nu trebuie să fie obiectul unor negocieri, unde fiecare vede să-şi găsească avantajul cel mai mare. Turcia ar avea obligaţia să se comporte în mod omenesc faţă de confraţii suniţi care vin într-o situaţie de nevoie în ţară, să le ofere adăpost, casă şi pe cât posibil o alimentaţie normală, mă refer nu numai la cele 273 de mii de persoane, ci la cele peste două milioane care accesează ţara, iar în schimb, solidaritatea europeană ar fi obligată să ajute Turcia, să nu rămână singură cu acest punct. Dar nu văd eu cazul în momentul actual ca Turcia să facă o conexiune între situaţia de criză din motivul refugiaţilor, de exemplu, cu aderarea Turciei la Uniunea Europeană, nu văd nici o legătură între una şi cealaltă.

 

Rep.: Dar în clipa de faţă nu există nici măcar o solidaritate europeană în interiorul blocului comunitar, iar criza refugiaţilor a dezbinat şi mai mult statele membre.

B.F.: Corect, aşa este. Şi eu deplâng această situaţie, care arată de fapt că este vorba în UE de state câteodată cu caracter egoist, care nu privesc peste limitele farfuriei, ci se rezumă la o privire cu totul naţională proprie.

 
Bernd Fabritius, despre discuţiile UE-Turcia privind refugiaţii