Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decriptaj: ”Jocul de oglinzi al Orientului"

Joi seara, de la ora 19.15, în emisiunea ”Decriptaj”, Ovidiu Nahoi a discutat cu jurnalista Carmen Gavrilă, de la Radio România, despre provocările și aspectele mai puțin cunoscute ale Orientului Mijlociu. De la relațiile dintre bărbați și femei la opiniile despre libertate și democrație, despre așteptările refugiaților de la Europa la imaginea României în regiune.

Jurnalista Carmen Gavrilă este unul dintre cei mai buni specialiști români în problematica Orientului Mijlociu. A întreprins numeroase călătorii în lumea arabă și în Iran și a intervievat numeroase personalităţi din regiune.

În 2013 a lansat volumul ”Revolta Orientului”, o analiză amplă a ”primăverii arabe”, realizată pe baza unor călătorii de documentare la fața locului.

Iată câteva fragmente din discuția despre Orient:

”Pentru o femeie este chiar mai ușor în Orientul Miojlociu, pentru că poți lua mai ușor contact cu oamenii. Poți fi primită mai ușor în casele lor. Cu un bărbat străin ar putea fi o problemă. Am întâlnit revoltă în Orientul Mijlociu, cel puțin în Iran, de unde m-am întors recent, față de ceea ce s-a întâmplat la Koln în noaptea de Revelion”.

”Este greu să le schimbi acestor oameni anumite mentalități, câtă vreme acestea vin din educația lor. Gândiți-vă cum am înțeles noi libertatea imediat după 1989. Dar diferența este că noi, chiar rupți pentru o vreme de restul Europei, aveam în spate o istorie europeană.  Dincolo de corectitudinea politică, trebuie spus clar: da, acești oameni vin dintr-o cultură diferită”.

”Cei care vin în Europa caută în special liniștea și siguranța pentru familie. Dar eu nu cred că, odată veniți în Europa, se gândesc să adopte și sistemul european de valori, care în multe puncte este diferit de al lor. Europa trebuie să facă mult mai mult. Acestor oameni trebuie să li se spună frumos, dar ferm, că noi avem anumite reguli, care pentru noi sunt importante. Ei trebuie să înțeleagă că anumite aspecte ale culturii lor le vor putea exercita doar în privat, în intimitatea casei lor. Așa cum, de altfel, o facem noi toți”.

”Iranul este o oportunitate economică pentru România. Ministrul de externe Lazăr Comănescu  a avut în recenta sa vizită la Teheran cea mai numeroasă delegație  de afaceri care l-a însoțit pe un oficial român, cel puțin după 1989. Iranienii, mai ales cei mai în vârstă, își aduc aminte de România foarte bine. Mai toți mi-au spus despre tractoarele românești, pe care ei încă le așteaptă... Din păcate, tractoarele nu mai sunt. Și în Egipt am auzit același lucru”.

”Faptul că România este membă a Uniunii Europene este un avantaj în ochii iranienilor. Iar faptul că e membră a NATO și are o relație specială cu SUA nu-i deranjează. Iranul are la rândul lui o relație complexă cu Rusia și înțelege de ce România, în regiunea ei, are nevoie de o astfel de alianță”.

”Sirienii sunt supărați pe ceilalți, afgani, africani, că au prins și ei acest tren al migrației spre Europa”.

”De ce nu se îndreaptă migranții spre țările bogate din Golf? Dar unde să se ducă, în Arabia Saudită, unde sunt foarte multe restricții, nu doar pentru femei, dar și pentru bărbați?”