Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aliații Coreei de Nord îi cer lui Kim Jong-un să revină la negocieri

kim.jpg

Liderul nord-corean Kim Jong-un
Liderul nord-corean Kim Jong-un
Sursa imaginii: 
North Korea's Korean Central News Agency (KCNA)

Rusia şi China îi cer Coreei de Nord să revină la negocierile pentru un acord nuclear. Miniştrii de externe de la Moscova și Beijing solicită regimului de la Phenian să revină la masa negocierilor și să acorde mai multă atenţie rezoluţiei ONU care interzice testarea rachetelor balistice.

În ciuda apelului către Phenian, cei doi oficiali rus și chinez, Serghei Lavrov şi Wang Yi, nu au recunoscut ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, la finalul unor discuţii ce au avut loc la Moscova.

Apelul vine la scurt timp după ce Consiliul de Securitate ONU a decis implementarea unor noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, după ce testarea controversată a unei bombe cu hidrogen în luna ianuarie a stârnit un val de critici şi reacţii diplomatice din partea occidentului.

Chiar şi China, un aliat îndelungat al regimului dictatorial, a protestat faţă de acţiunea nord-coreenilor.

În consecință, toate produsele care ajung sau pleacă din ţara asiatică vor fi inspectate, iar încă 16 persoane şi 12 organizaţii au fost incluse pe lista neagră şi vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţări ale conturilor şi activelor.

În plus, ONU a interzis vânzarea sau trimiterea de arme mici şi uşoare în Coreea de Nord. Restul armelor erau deja vizate de interdicţii. Mai mult, toţi diplomaţii nord-coreeni care se implică în acţiuni ilicite vor fi expulzaţi.