Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ordonanța de urgență privind interceptările, adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat, într-o ședință specială, ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, a anunțat ministrul Justiției, Raluca Prună.

Potrivit Ordonantei de urgenţă, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații.

120 de poliţişti judiciari vor fi detaşaţi, în următoarea perioadă, de la Ministerul de Interne, la Parchete, pentru a ajuta procurorii în privinţa interceptărilor. 

Ministrul Prună a anunțat că ordonanța adoptată de Guvern modifică patru acte normative: Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea și funcționarea DIICOT, precum și Legea privind organizarea și funcționarea SRI.

Datele obţinute în urma interceptărilor rămân în sistem şi vor putea fi accesate printr-un flux nemijlocit şi distinct de procurori şi poliţiştii judiciari, a declarat  Raluca Prună, care a precizat că prin Ordonanta de urgenta se elimină "intervenţia resursei umane a SRI".

Ministrul a mai explicat că prin ordonanţa privind interceptările adoptată de Guvern, SRI va fi abilitat să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate națională și terorism.

Ministrul justiţiei, Raluca Prună 

Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi ministrul justiţiei au precizat că e vorba de o soluţie temporară, la o problemă pe care Parlamentul trebuie să o rezolve definitiv.

Ministrul justiţiei, Raluca Prună