Cursa pentru Casa Albă: Clinton şi Trump îşi consolidează poziţiile de favoriţi

Noua rundă de confruntări electorale, în Florida, Illinois, Ohio, Missouri şi Carolina de Nord, a consolidat poziţia de lideri şi favoriţi a lui Donald Trump şi Hillary Clinton.

Încă un episod al marelui serial electoral american, încă un pas către deznodământul care se contureaza la orizont, mai clar la Democraţi, încă în ceaţă la Republicani. Naraţiunile partinice diverg în acest punct al traseului.

“Se apropie momentul victoriei, în preliminare şi apoi, în noiembrie, în alegerile generale. Am obţinut mai multe voturi decât oricare alt candidat, Democrat sau Republican. Peste tot, în această zi, aţi votat, fiecare dintre voi, pentru înlăturarea barierelor care ne încetinesc progresul, în aşa fel încât să ne putem bucura cu toţii de binefacerile Americii” a rostit Hillary Clinton, care pare neatinsă de sentimentul protestatar, anti-sistem, care domină în acest ciclu electoral, şi care a fost întruchipat de senatorul Bernie Sanders, cu rezultate pînă la urma palide.

La Republicani, situaţia este cu totul alta. Aventura pretendentului anti-sistem, Donald Trump, continuă, cu un aer din ce în ce mai pronunţat de inevitabilitate. Cei care l-au subestimat s-au înşelat; cei care s-au coborât la nivelul său retoric sunt de mult istorie; cei rămaşi întârzie să găsească o modalitate eficientă de a-l contracara. A incercat, mai mult decât oricare altul, senatorul de Florida Marco Rubio, surclasat de către Trump în statul pe care-l reprezintă.

“E clar, avem dreptatea de partea noastră dar, în acest an, nu şi victoria. N-a fost poate un sezon potrivit pentru un mesaj optimist, de speranţă pentru viitorul nostru comun. Rămân un optimist, rămân încrezător în America, deşi D-zeu a vrut să nu devin preşedinte în 2016, poate niciodată. Şi, desi, astăzi campania mea încetează, faptul că am ajuns atât de departe e încă o dovadă a măreţiei Americii”, a spus în discursul de adio tânărul politician, care a pornit ca o mare speranţă, un favorit al elitelor şi ierarhiilor Republicane constituite, dar care şi-a pierdut busola şi a naufragiat în uraganul politic dezlănţuit de Donald Trump.

“Mergem mai departe şi vom câştiga dar, încă mai important, vom câştiga pentru ţară, câştiga, câştiga, fără oprire. Vom repurta mari victorii pentru ţară”, a promis miliardarul care se apropie, încet dar sigur, de 1.237, numărul magic al delegaţilor care-i asigură nominalizarea.  E o realitate, acest marş trumpian implacabil, care provoacă insomnie în marile saloane Republicane washingtoniene şi răscoleşte pasiuni populare care încep să se reverse în stradă.

E un moment delicat. Preşedintele Obama, prin mandat şi temperament înclinat să se ţină la distanţă de încăierarea electorală, a simţit nevoia să intervină.

“Nu-i o întâmplare ce se petrece în arena politică în vremea din urmă. De ani de zile, ni se vâră în cap că trebuie să ne mâniem, că economia e un dezastru, că suntem slabi, că flexibilitatea-i semn de slăbiciune, că ştiinţa şi faptele pot fi ignorate, că poţi spune orice despre Preşedinte, că imigranţii, musulmanii, săracii, cei care n-arată că noi sunt suspecţi şi motivul pentru care America-i în declin”.

Aceste febre lăsate nediagnosticate şi netratate au favorizat apariţia lui Trump, dar nu explică totul. 

Se pare că nimic nu-l poate opri dar, în acest an al surprizelor, orice este posibil, pentru că între el şi învestitura rămân Ted Cruz - prezenţă palidă ieri - şi candidatul discret, solid, cu experienţă şi înţelepciune,  guvernatorul care a câştigat statul pe care-l guvernează, Ohio

“Aş vrea să nu uitaţi că lupta continuă, şi să nu uitaţi că eu nu voi merge prin noroi pe drumul care duce către cea mai înaltă funcţie în stat”, a reamintit John Kasich.

 

 
Corespondenţă din SUA, de la Radu Tudor