Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moment istoric în Cuba: Președintele SUA merge la Havana pentru prima dată în ultimii 90 de ani

obama_cuba.jpg

Washington-ul a pus capăt relaţiilor diplomatice cu Havana în 1961
Washington-ul a pus capăt relaţiilor diplomatice cu Havana în 1961
Sursa imaginii: 
REUTERS/Enrique De La Osa

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, începe duminică o vizită istorică în Cuba. Este vorba despre prima vizita pe pământ cubanez a unui șef de stat american în ultimii 90 de ani. Prin această deplasare, Barack Obama vrea să confirme reînnodarea relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Havana, după decenii de izolare și tensiune.

Potrivit The Guardian, întreaga familie prezidenţială americană va călători la Havana. Vizita se va concentra asupra unor momente cheie, precum discursul lui Barack Obama în faţa poporului cubanez și o întâlnire cu președintele Raul Castro.

Preşedintele va fi însoţit de mai mulţi membrii ai congresului, dar și de afacerişti americani, care vor să demonstreze că pot aduce investiţiile americane în insula lovită de o criză economică prelungită.

Vizita preşedintelui american reprezintă finalizarea unui proces de reluare a relaţiilor diplomatice dintre cele două state, care a început la finalul anului 2014. Atunci, liderii celor două state s-au întâlnit pentru a-şi anunţa intenţia de a pune capăt embargoului care este în vigoare din perioada Războiului Rece.

Washington-ul a pus capăt relaţiilor diplomatice cu Havana în 1961, înainte de a sprijini, în acelaşi an, Invazia din Golful Porcilor. Un moment de maximă tensiune între cele două state a fost înanul 1962, când criza rachetelor din Cuba a adus lumea la un pas de declanşarea unui al treilea război mondial. Relaţiile americano-cubaneze au rămas tensionate în timpul regimului lui Fidel Castro, mai ales după impunerea embargoului în 1962.