Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francofonie în umbra atentatelor de la Bruxelles REPORTAJ AUDIO

Sute de studenți, profesori, diplomați și personalități politice au participat ieri la o recepție oferită de Președintele Iohannis cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei. Sărbătoarea a fost umbrită, însă, de atentatele de la Bruxelles.

La ora la care la Palatul Cotroceni începeau să se strângă invitații recepției pentru Ziua Francofoniei, se aflau primele vești despre atentatele de la Bruxelles. Președintele Iohannis și-a început discursul anunțând exploziile de la aeroporturile capitalei Belgiei, însă ipoteza atentatului nu fusese confirmată.

Rând pe rând, vorbitorii – politicieni și diplomați, și-au exprimat tristețea și condoleanțele pentru Belgia, o importanță țară pe harta europeană a francofoniei. Chantal Moreno, șefa Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei, a amintit că, anul acesta, sărbătoarea se desfășoară chiar sub sloganul le pouvoir des motsputerea cuvintelor.

„Permiteți-mi, vă rog, să vă împărtățesc emoția față de această barbarie care a fost comisă în această dimineața la Bruxelles și care mă face să fiu și mai convinsă că Francofonia are un rol, că Francofonia, cu valorile sale trebuie să fie și mai puternică pentru a lupta împotriva acestei violențe, împotriva terorismului. Domnule Preșledinte, secretarul general al Francofoniei, doamna Michaelle Jean, a ținut să vă adreseze un mesaj special pe care am onoarea să vi-l citesc. Mă gândesc la artiștii români, la scriitorii săi talentați, Ionescu, Cioran, Brâncuși, George Enescu și Evira Popescu care au ales limba franceză și au contribuit la strălucirea ei fără să renunțe la propria identitate. Alegerea limbii franceze este perpetuată voluntar de România. Mă gândesc la toți aceși elevi, un milion și jumătate care studiază franceza. Să facem din România țara în care se studiază cel mai mult franceza, fără ca aceasta să fie limba națională. Mă gândesc la cei 8.000 de profesori care muncesc zi de zi pentru a oferi lecții de calitate și pentru a stimula tinerii să prindp gustul limbii franceze. Doresc să îi felicit călduros,”A spus Chantal Moreno.

Ministrul Educației, Adrian Curaj a amintit de numeroșii români care au plecat la studii în Franța de-a lungul istoriei și au îmbogățit apoi cultura de acasă.

Grupul Ambasadelor și Delegațiilor Diplomatice Francofone (GADIF) a oferit anul acesta premiul special al GADIF, profesorului Sergiu Mișcoiu de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca.

După oferirea premiului GADIF, președintele Iohannis a urcat din nou pe scenă pentru a confirma că la Bruxelles s-au petrecut atacuri teroriste. Toți invitații la Sărbătoarea Francofoniei au ținut un moment de reculegere pentru victimele din capitala Belgiei.