Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord politic pe legea dării în plată. Programul Prima Casă este scos din lege

legea_darii_in_plata.jpg

programul Prima Casă va fi scos de sub incidența legii

PNL și PSD par să se fi pus de acord asupra unor noi prevederi ale legii dării în plată, după discuții la care au participat inițiatorul actului normativ, reprezentanții formațiunilor politice și cei ai clienților băncilor. Printre altele, ar urma ca programul Prima Casă să fie scos de sub incidența legii, iar plafonul să crească la 250 de mii de euro. Reprezentanții Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Finanicare spun că susțin modificările, dar admit că și așa se vor crea discriminări și se așteaptă la o reacție dură din partea băncilor.

Liberalii și social-democrații susțin deopotrivă că prevederile legii dării în plată trebuie să se aplice și creditelor cu ipotecă în derulare. Printre beneficiari ar fi așadar și cei care au luat credite de nevoi personale cu ipotecă, pentru a cumpăra, construi sau amenaja o locuință sau pentru a cumpăra un teren în vederea construcției unei case.

Programul Prima Casă ar urma să fie însă exclus din lege, iar plafonul valorii creditului până la care se aplică legea să fie majorat, de la 150 de mii de euro, la 250 de mii. Nu în ultimul rând,  PSD ar fi de acord ca legea să se aplice și celor care au fost deja executați, prin sistarea popririi pe venituri.

"daca varianta pe care am discutat-o astazi va fi votată, eu cred ca este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Cred in continuare ca plafonul este discriminatoriu si ca Prima Casa trebuie sa ramana in lege, insa asta va putea lamuri Curtea Constitutionala daca va fi sesizata. Daca va fi sesizata, asta nu inseamna ca se suspenda aplicarea legii pana se pronunta Curtea."  - scrie pe pagina sa de Facebook Daniel Cătălin Zamfir, inițiatorul legii.

La discuții au participat, pe lângă reprezentanții partidelor și cei ai Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Finanicare. Cătălin Voievozeanu, de  la Asociație, spune, la RFI, că discuțiile ar putea continua la începutul săptămânii viitoare. El admite însă că scoaterea Programului Prima Casă din lege ar putea crea discriminare:

Legea dării în plată a stârnit dezbateri intense, pe fundalul unor temeri, exprimate inclusiv la nivel de guvern, că sistemul bancar ar putea suferi pierderi uriașe. Recent, agenția de evaluare financiară Fitch  a averizat că Legea dării în plată ar putea produce un impact substanțial  - comunicat care, cred unii analiști, ar transmite un semnal direct statului român, în perspectiva unei posibile retrogradîări a ratingului.

Legea va intra în dezbaterea Comisiei Juridice săptămâna viitoare și pe 6 aprilie ar urma ca plenul Camerei Deputaților să o voteze. Alex Olaru are detalii despre modificările de ultimă oră

 
Ascultă aici reacția Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Finanicare