Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA face recurs la sentințele din dosarul Microsoft

dosar_microsoft.jpg

Pedepsele au fost date pentru luare de mită, trafic de influență sau spălare de bani

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut apel la sentințele din dosarul Microsoft. Pedeapsa maximă pronunțată joi de Înalta Curte a fost de 3 ani de închisoare cu executare, primită de fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declaratcă nu se poate pronunța asupra soluției date de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar a precizat că DNA va comenta în scris, atunci când se va depune motivarea pentru cererea de apel.

Dosarul vizează încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Cea mai mare pedeapsă, trei ani de închisoare cu executare, a fost primită de fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, pentru trafic de influență. S-a dispus tototdată confiscarea a peste 3 milioane de euro din averea sa.

Fostul ministru al Comunicațiilor, din perioada 2008-2010,  Gabriel Sandu, a primit doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită și spălare de bani. Lui ar urma să îi fie confiscați 2 milioane de euro.

2 ani de închisoare cu executare a primit și omul de afaceri Dorin Cocoș, pentru trafic de influență și spălare de bani. În cazul său, insatnța a dispus confiscarea a peste 3 milioane de euro.

Iar omul de afaceri Dumitru Nicolae, cunoscut și NIRO, a fost condamnat la un an și jumătate de închisaore cu suspendare. I se vor confisca un milion de euro și va trebui să facă un anumit număr de ore de muncă în folosul comunității, pentru infracțiunea de trafic de influență