Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kovesi, mai aproape de un nou mandat în fruntea DNA

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil în unanimitate propunerii înaintate de ministrul Justiției, ca Laura Codruța Kovesi să obțină un nou mandate în fruntea Direcției Naționale Anticorupție. 

Acum, cererea de reînvestire va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă o va numi pe Kovesi în funcția de procuror șef al DNA pentru al doilea mandat.
 “Sunt foarte mulţumită de rezultat. Avem toate premisele să credem că DNA va continua munca începută acum câţiva ani”, a declarat ministrul Justiţiei, după avizarea Laurei Codruţa Kovesi de către CSM.

Raluca Pruna a amintit de citez- rezultatele absolut remarcabile ale DNA în cei trei ani de mandat ai Codruței Kovesi. Ministrul Justiţiei a arătat că au crescut numărul de rechizitorii, cel al inculpaţilor trimişi în judecată, precum şi importanţa dosarelor.

 
Raluca Prună a punctat că numărul de achitări a scăzut în aceşti trei ani de mandat ai şefului DNA şi că în ultimul raport de bilanţ este consemnat un procent puţin peste 7,5%. Un alt argument adus de ministru s-a referit la valoarea măsurilor asiguratorii, arătând că în ultimul an aceasta se ridică la jumătate de miliard de euro. 

Și încă o cifră prin care Raluca Prună și-a argumentat decizia de a o propune pe Codruța Kovesi pentru un nou mandat în fruntea DNA : faptul că Direcția se bucură de încrederea a 61% din populaţie.   

Prioritățile Codruței Kovesi pentru următorul mandat

Investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, recuperarea prejudiciilor prin înființarea Agenției pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate şi confiscarea extinsă se numără printre priorităţile cuprinse în proiectul de management al şefului DNA pentru un nou mandat, pus în dezbatere publică pe site-ul CSM. 

Un alt obiectiv important pentru Kovesi va fi creşterea calităţii în activitatea de urmărire penală şi o susţinere activă şi profesionistă a cauzelor în faţa instanţelor.

Kovesi  îşi propune, în cazul obţinerii unui nou mandat, să respingă în continuare orice acţiune care vizează intimidarea sau discreditarea procurorilor. "Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă, de fapt, o măsură a succesului acestuia.“, puncta procurorul-sef.

Potrivit acesteia, principala vulnerabilitate şi, în acelaşi timp, marea provocare pentru DNA este creşterea continuă a volumului de activitate, printre soluţiile identificate numărându-se suplimentarea numărului de posturi de procurori şi o prioritizare a dosarelor. „Volumul de activitate din 2015 este de patru ori mai mare decât acum 10 ani şi aproape dublu faţă de acum cinci ani. (...) Deşi procurorii au soluţionat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creştere a dosarelor noi a fost şi mai mare, astfel încât am ajuns ca la sfârşitul anului 2015 să mai avem   de soluţionat 7.102 cauze. Ca atare, se înregistrează anual mai multe dosare decât se pot soluţiona într-un an cu resursele existente. Acest lucru afectează percepţia publică legată de înfăptuirea actului de justiţie, de multe ori existând suspiciuni privind perioada în care s-a finalizat dosarul", a explicat Kovesi.
Şefa DNA mai consideră că s-ar impune o modificare legislativa care i-ar ajuta pe procurori sa aplice acordul de recunoaştere a vinovăţiei, astfel încât să fie cuprinse şi fapte pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de şapte ani. 
A mai amintit Laura Codruța Kovesi și că este necesară dezvoltarea Serviciului tehnic al DNA prin suplimentarea resurselor umane şi materiale ca urmare a deciziei Curții Constituționale  privind interceptările.