Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la tineri care vor să combată nedreptatea la teroriști EXCLUSIVITATE RFI în România

Jihadul își găsește adepții pe internet, la câteva clickuri distanță de un clip care vorbește, de exemplu, de agricultura echitabilă și practicile imorale ale marilor companii. Recrutorii jihadiști și-au perfecționat metodele de recrutare atât de bine, încât din click în click, tineri care nu aveau nimic de-a face cu religia, devin convinși că lumea este condusă de oameni care complotează la distrugerea umanității și că numai adevăratul Islam o poate salva. Centrul pentru Prevenirea Derivelor Sectare legate de Islam (CPDSI) din Franța îi consideră pe cei care se autointitulează adepți ai Islamului Pur din organizațiile teroriste drept ”sectanți” și a publicat recent un studiu în care scoate la iveală metodele de îndoctrinare și terorizare a celor care le devin adepți. 

RFI a făcut un rezumat al primei părți a acestui studiu pe care îl puteți consulta aici.

Potrivit studiului bazat pe mărturiile a 160 de familii ai căror copii au fost atrași în secte radicale islamice, 80% din noii candidați la Jihad vin din familii care se declară atee, de diverse culturi, din clasa socială de mijloc și nu au comis infracțiuni în adolescența timpurie. Cel puțin 40% dintre ei au experimentat depresia. Studiul menționează că datele corespund NUMAI celor care au contactat centrul și nu reflectă profilele jihadiștilor ale căror familii nu au cerut ajutor CPDSI.

Puteți consulta studiul în limba franceza aici.

98% din discursul Islamului radical folosește Internetul, mijloc de comunicare care permite depășirea constrângerilor de timp și spațiu. Aspectul virtual a fost perfect adaptat pentru a oferi tinerilor posibilitatea de a se alătura unei comunități virtuale alternative, într-un spațiu virtual. Abia de curând, de când califatul lui Abu Bakr Al-Baghdadi (organizația Stat Islamic)  s-a instalat sub puțurile de petrol din Siria și Irak, teritoriul propus tinerilor înrolați a devenit unul real și concret.

 

 Abu Bakr Al-Baghdadi poartă un turban negru, precum Profetul, în timpul unei predici

 

Internet, mediu de comunicare virtuală pentru o comunitate de substituție rămasă mult timp doar virtuală

Până când Organizația Stat Islamic și-a ridicat drapelul și a declarat că instaurează califatul în Siria și Irak, radicalii îi atrăgeau pe tineri într-un fel de spațiu virtual sacru. Spațiul virtual era declarat de radicali drept singurul teritoriu în care era posibil ca recrutul să se simtă protejat și în care putea începe lupta cu "haosul lumii pervertite."

Spațiul sacru al religiilor tradiționale (biserica, templul, sinagoga, moscheea) este diferit de spațiul profan, dar are mereu o poartă prin care se poate trece. Frontiera este reală, poate uneori e mai dificil de traversat, se impun anumite condiții și ritualuri, dar poate fi trecută (ex. altarul bisericilor, n.t).

Păcălindu-i pe tineri cu un spațiu sacru care nu există, care nu corespunde nici unui loc real, fizic, radicalii reușesc să îi izoleze, deoarece distanța dintre lumea sacră, în care ei cred că se află, și lumea profană, este infinită. Nu există nici un prag între cele două. Nici un pasaj nu este posibil, nici nu este posibil să te stabilești în acest spațiu. Singurul suport existențial este conceptul de "religios pur". Tânărul atras în capcană rămâne precum o particulă zburătoare, suspendată.

Până aici, Islamul radical oferă sentimentul ieșirii din lumea reală într-un timp virtual, un timp sacru împărtășit cu Dumnezeu.

Studiile anterioare au aratat că lipsa apartenenței la un teritoriu era una dintre caracteristicile tinerilor afectați de discursul Islamului radical. Ei se numeau musulmani, înainte de a se identifica drept fii de algerieni, bretoni sau portughezi. Olivier Roy a subliniat de mult timp că recruții existau "în afara unui teritoriu", într-un spațiu trăit prin Internet, un spațiu de rețele virtuale. El i-a numit "nomazii", chiar dacă din punct de vedere fizic, nu plecau nicăieri. "Ei își fac piața, gustă și experimentează, navigează pe internet [3]." Marc de Sageman [4] a ajuns, de asemenea, la aceeași concluzie analizând biografiile tinerilor din al-Qaida: toți erau persoane fără teritoriu, fără legături naționale.

Cele mai recente cercetări ale CPDSI pe baza informațiilor despre tinerii aflați în evidența centrului, arată același lucru, că aceștia au în comun faptul că se simt de nicăieri. Am subliniat faptul că discursul radical a fabricat pereți etanși între "grupurile alese" și societate și mai rigizi prin faptul că aleșii nu aparțin unui teritoriu concret. Prin urmare, era logic ca acest discurs să afecteze un tânăr care se simte fără teritoriu, tocmai pentru că i-a valorizat un sentiment negativ. Sentimentul că e de niciunde a fost interpretat  ca un "semn "pozitiv. În loc să dea de un discurs care să îi învețe să prindă rădăcini, să se adapteze, să se protejeze, au dat de discursul radical care le spune că se simt de nicăieri pentru că sunt deasupra celorlalți.

Tinerii afectați de acest discurs sunt indivizi ai unei lumi globalizate, dar nu se simțeau parte integrantă a niciunei culturi, a niciunui spațiu politic național. Din acest motiv nici nu are sens să elaborezi o strategie politică cu indivizi care trăiesc într-o lume globalizată, dar nu s-au simțit o parte a nici unei culturi și spațiu politic național. Ei nu aderă la Islamul Radical pentru a cuceri o anumită țară, spre deosebire de organizația Hamas din Palestina.

În iulie 2014, nimeni nu știa încă toate consecințele instalării pseudo-califatului decretat de grupul terorist DAESH (Stat Islamic). Ce urma să aducă trecerea de la virtual la concret ? Existența unui teritoriu pretins sacru, trasat de pretinsul Califat avea să amplifice autoritatea discursului radical sau, din contră, urma să-l diminueze confruntându-i pe tineri cu realitatea (părăsirea mediului de acasă și a apropiaților de-adevăratelea) ?

 

Internetul a rămas principalul mijloc de comunicare pentru trecerea din teritoriul virtual în cel real

În luna iunie 2014, unul dintre cele mai importante grupuri teroriste s-a intitulat Statul Islamic sau "Daesh" (acronim arab al "Dawlat islamiya fil ‘iraq wa shâm" adică "statul islamic din Irak și Levant"). Grupul l-a numit pe șeful său Abu Bakr al-Baghdadi drept "calif" și, prin urmare, "lider al musulmanilor de pretutindeni", și își ridică drapelul în Siria.

Pe 29 iunie 2014, cu ocazia Ramadanului, noul "Calif" își cheamă adepții să răzbune relele făcute musulmanilor în întreaga lume. De asemenea, solicită convertirea la "jihad" și cere tuturor musulmanilor să de alăture statului său islamic.

"Frații voștri, peste tot pe Pământ, așteaptă să le veniți în ajutor. (...) Pe numele lui Alla, ne vom răzbuna (...) Nu există un efort mai frumos în cursul acestei luni sfinte a Ramadanului sau în timpul altor luni decât a merge pe urmele lui Dumnezeu și jihad-ului, deci apărați religia lui Allah, prin jihad ".

Existența unui teritoriu permite mentorilor radicali să legitimeze monstruosul, abjectul, pe baza unui discurs perfect construit, prezentat întotdeauna online și dând motivele aderării la jihad: purificarea grupului care deține adevărul, eliminând "musulmanii falși" pervertiți de către Occident (cei care nu sunt loiali), exterminarea tuturor celor care nu sunt musulmani, distrugerea prădătorilor occidentali, sacrilegiile făcute de șiiți, ajutorul martirilor, sacrificiul ca dovadă a credinței. Jihadiștii au postat și mai multe filme pe internet cu victimele lor, îndemnuri la luptă în fantasmagorii istorico-războinice, fapte de luptă ale martirilor. Din toate acestea, oricine poate găsi un motiv bun pentru a se alătura acestei "confruntări finale pentru a regenera lumea aceasta aflată în declin."

  • Teritoriul cucerit prin arme și vărsare de sânge, este marea realizare a Daesh, deoarece acesta este fundamentul unificării, locul care trebuie apărat, terenul de luptă, dar și epicentrul cuceririi altora și a lumii.

  • Poporul de origine al extremiștilor este, deocamdată, unul cosmopolit, provenind dintr-o multitudine de țări, dar acesta se uniformizează în jurul haosului, crimelor și a cruzimii, monstruozități care devin simbolul puterii celor care împărtășesc teritoriul cucerit.

  • Istoria care contează este ceea ce scriu ei astăzi.

 Mod de îndoctrinare

 

Abordări fizice concepute conform tehnicilor de rețea

Cu teritoriul cucerit sau nu, internetul este locul de comunicare perfect pentru o funcționare bazată pe rețea, cum este cazul cu grupările teroriste în general. Jean-Claude Salomon [5] constată că "teroriștii de astăzi nu funcționează într-un vid sau izolat. Ei sunt organizați sub formă de rețele, care par organisme vii, hrănite de dinamica de grup, sunt mult mai elaborați decât credem, în ciuda logisticii uneori sumare." El a reamintit că "rețeaua este principala diferență între terorism și violență urbană sau o altă activitate infracțională, cu excepția crimei organizate. De la recrutare, formare și acțiune, rețeaua este elementul cheie al funcționării unui grup terorist, oricât de mic ar fi el."

În interviurile CPDSI, familiile vorbesc imediat de rețeaua care a înconjurat tinerii. Este adesea dificil să se decidă cine a contactat pe cine: uneori, tânărul dă din întâmplare peste un filmuleț care vorbește despre complotul mondial, alteori se înscrie într-un grup care "luptă împotriva conspirației". În acel moment, unul dintre noii săi prieteni care face parte din grup, începe să-i vorbească despre faptul că trebuie să respingă lumea din care face parte, apoi despre necesitatea unei confruntări totale și de un " jihad global "[ 6]. Întâlnirea fizică propriu-zisă se petrece după ce îndoctrinarea a avut succes, uneori chiar înainte de plecarea în Siria.

În cazul fetelor, acestea au în comun faptul că și-au pus la profil intenția de a exersa o meserie altruitsă, de exemplu "Vreau să devin asistentă medicală pentru a-i ajuta pe alții" sau fotografii care atestă participarea la muncă voluntară : "Eu, în Burkina Faso anul trecut ..."

Toate au fost abordate de recrutori sub pretextul că le oferă posibilitatea de a pune în practică dorința de a contribui la o lume mai dreaptă. E ca și cum ar exista adevărați recrutori precum au companiile de resurse umane care folosesc cuvinte cheie pentru a repera potențiali angajați.

Recrutorii pot lua diverse forme: seducătorul care devine iubitul tinerei, grup de prieteni care formează o relație fuzională cu victima, prieten de aceeași vârstă care devine un fel de alter ego al victimei, un prieten matur care se prezintă drept un fel de aducător de răspunsuri.

Numitorul comun descris de familii seamănă cu o stare de hipnoză care se instalează la victime: tânărul se încuie în cameră pentru a se uita la video-uri pe internet, taie comunicarea cu anturajul și nu vorbește decât despre aceste videoclipuri cu noii săi prieteni.

"Am găsit în istoricul computerului lista site-urilor favorite. Erau scrise cuvânt cu cuvânt frazele pe care mi le repeta când îi puneam o întrebare."

"În carte, am găsit o foaie pe care care era scris tot ceea ce fiica mea avea dreptul să facă și să nu facă. "

"Se uita mereu la videoclipuri. Când abordam un subiect, el răspundea că a găsit răspunsul într-un film."

"Era în propria sa lume și nu mă lăsa să intru. Când ieșea de pe Internet, nu o făcea decât ca să vorbească cu grupul lui despre filme".

 

Procesul de repetiție are loc și prin SMS. Mulți părinți depun mărturie.

"Când am primit desfășurătorul pentru numărul de telefon al fiicei mele, am observat zeci de mesaje SMS pe zi, de la același număr."

"Am ajuns să-I confisc telefonul fiicei mele. Primea SMS-uri la fiecare oră pentru a i se reamiti ceea ce trebuie să facă.  O soră întreba dacă și-a făcut rugăciunea de dimineață la timp, o alta îi reamintea de alte rugăciuni etc. "

Radicalii înlocuiesc rațiunea cu repetarea și imitația. Pentru a fi identici, tinerii trebuie să aibă aceeași gândire generală și absolută. Punerea în repaos a facultăților intelectuale individuale facilitează gândirea de grup. Toții indivizii care fac parte dintr-un astfel de grup suferă modificări psihice. Ceea ce i se cere este să nu gândească, să se mulțumească să reproducă cuvintele și gesturile pe care grupul îi cere să le facă. Acest proces evită părerile contradictorii și întrebările puțin mai profunde.

 

Trecerea prin moschee? Nu neapărat

Relațiile cu Islamul ale radicalilor par a avea "geometrie variabilă", în funcție de grupări și rețele. Trecerea prin moschee nu este automată. Islamul radical poate face victime printre tinerii care n-au participat niciodată la o rugăciune. Unii au plecat sau a vrut să plece în Siria, fără să fi practicat vreodată religia.

În alte cazuri, radicalii convertesc recruții la moschee și întăresc astfel alibiul religios al îndoctrinării. Ei pretind că îi învață pe tineri ce este Islamul, dar, în paralel, începe procesul de îndoctrinare (ștergerea identității, a memoriei, a gândirii etc.). În cadrul acestei strategii, radicalii frecventează moscheea tocmai pentru a întări confuzia și a-i face pe recruți să creadă că sunt doar niște musulmani model.

Această abordare durează mai mult, dar are unele avantaje: creează confuzie. Într-adevăr, tânărul are sentimentul că descoperă Islamul și se convertește. În timp ce procesul de îndoctrinare începe să se dezvolte (tânărul nu-și mai vede prietenii,nu mai are activități de petrecere a timpului liber, nu mai merge la studii etc.),  instituțiile la care familiile apelează pentru ajutor - cadre didactice, asistenți sociali, educatori, poliție petrec destul timp încercând să-și dea seama dacă tânărul s-a convertit la Islam sau a fost îndoctrinat de o sectă. Familiile se regăsesc singure în fața comportamentului de ruptură al copilului. Și lor le ia destul timp să-și dea seama că nu este vorba despre o convertire religioasă.

 

Cum anume sunt îndoctrinați tinerii pentru a se transforma în jihadiști ?

Încercarea de a-i convinge pe tineri că lumea este condusă de către societățile secrete care doresc să distrugă popoarele, corespunde unei strategii rafinate. Un tânăr care tastează pe un motor de căutare cuvinte cheie precum "nedreptate" sau "publicitate înșelătoare" poate fi condus, din video în video, într-un vârtej care dovedește că lumea este doar "o adunare de minciuni și conspirații."

Videoclipurile îndoctrinatoare nu apar la primul click, ci apar în josul filmului vizionat pe YouTube, la fel ca orice alt video pe care sistemul de căutare îl propune spre vizionare considerând că are un conținut asemănător cu cel vizionat de utilizator prin intermediul sistemului de cuvinte cheie curente. Principiul cumulativ și participativ al internetului este cel care permite rețelelor fundamentaliste să-i atragă pe acești tineri la ele, chiar dacă mulți dintre ei nu-și pun nicio întrebare spirituală, ci doresc doar să combată nedreptatea. O succesiune de etape convinge tinerii că singura cale de a combate această conspirație și nedreptate ei este de a respinge lumea reală.

 

O primă serie de videoclipuri convinge tânărul că trăiește într-o lume coruptă, plină de minciuni

Mulți tineri au vizionat mai întâi pe rețelele de socializare videoclipuri care contestă sistemul de producție: alimentație, medicamente, vaccinuri, ecologie, publicitate etc., cu informații mai mult sau mai puțin adevărate. O parte dintre aceste videoclipuri au la bază realități sau presupuneri legate de societatea de consum precum medicamentele cu efecte nocive protejate de companiile farmaceutice, scandalul vacii nebune, motodele publicitare mincinoase pentru standardele de frumusețe retușate pe computer, anumite practici comerciale care prezintă un simplu obiect de consum drept apoteoza fericirii omului, mesaje subliminale cu caracter provocator sau sexual [18], etc.

Aceste videoclipuri nu sunt dăunătoare în ele însele, în cazul în care sunt privite în context. Dar adunarea tuturor subiectelor polemice (ecologie, sănătate, alimentație, finanțe, războaie..) sub unghiul complotului așa încât "ți se ascunde adevărul în această lume coruptă", afundă tinerii într-o viziune a lumii în care " totul este o minciună."

Tânărul are apoi sentimentul că a găsit "adevărul ascuns", ceea ce îi oferă explicații pentru starea lui de rău/deprimare/nefericire precum și pentru stadiul deplorabil a societății. Crezându-se în siguranță pentru că se află, doar, în fotoliul din propria sa cameră, dă click pe link după link, vizionează toate aceste videoclipuri care îl deprimă, îl panichează, dar îi dau și un sentiment de exaltare că a descoperit adevărul.

Anumite videoclipuri non-prozelitiste îi apropie pe internauții care inițial nu-și doresc decât să facă ceva pentru a îmbunătăți lumea și consideră că internetul este o sursă de media alternativă legitimă cu tendinţă anti-globalizare. Un exemplu de subiect de interes este lupta ecologiștilor și a comerțului echitabil cu politicile comerciale liberale ale marilor grupuri industriale şi multinaţionale.

Unele par videoclipuri "sincere" care prezintă probleme și dezbateri existente. Altele sunt mai polemice, prezentând fapte ascunse de media. A priori, mișcările radicale folosesc ambele tipuri de clipuri video, datorită filtrului progresiv care opereaza pe Google, din vizionare în vizionare, fără știrea utilizatorului, pentru a-i conduce, treptat, la ei.

Această primă serie de filme nu vorbește nici de religie, nici de radicalism, dar precede sectarismul deoarece multiplicarea mesajelor îl face să creadă că trăiește într-o lume de minciuni. Atunci când videoclipul face apel la latura pur emoțională, acesta poate destabiliza un individ instabil/sensibil, șocat atât de conținut cât și de multitudinea de mesaje.

 Imagine de pe pagina de Facebook a unui îndoctrinat care arată emblema DAESH care deține adevărul la dreapta și restul lumii la stânga

 

O a doua serie de videoclipuri convinge tinerii că societățile secrete manipulează omenirea

Odată ce tânărul are sentimentul că trăiește într-o lume de minciuni, o a doua categorie de filme vrea să-l convingă că "sistemul" pune în aplicare această propagandă materialistă, în scopul de a deturna oamenii de la propria lor bunăstare. Nu este vorba doar de minciuni și deviații de care trebuie să se păzească, ci un complot real care constă în exploatarea oamenilor și în a le face viața insignifiantă și superficială. Organizațiile secrete formate din oameni puternici ar conduce lumea și ar transforma oamenii de rând în sclavi pe care îi elimină treptat prin: șomajul în masă, produse toxice în alimente, medicamente nocive, vaccinuri mortale, crearea virusului HIV, avioane care aruncă diverse tipuri de hormoni care sterilizează oamenii sau îi perturbă.

Cea mai rea este Societatea Secretă Iluminati, pe care videourile o acuză că s-a infiltrat peste tot să preia puterea, chiar și la francmasoni, o altă societate secretă care a participat la revoluțiile împotriva societăților regaliste.

Societățile secrete de tip francmason sunt legate de conceptul de "spionaj". [19] Videourile extremiste le acuză că sunt responsabile de prăbușirea Imperiului Otoman, infiltrând oameni precum  Mustafa Kamal Ataturk (ofițer în armata turcă și primul președinte al Turciei, n.t.) sau Lawrence al Arabiei (cetățean britanic, arheolog, militar și diplomat). Numele său se leagă de revolta arabilor împotriva Imperiului Otoman (1916-1918). Extremiștii acuză aceste societăți secrete că ar vrea să distrugă toate religiile, în special Islamul, creând sionismul (Mișcarea de emancipare națională a evreilor cu scopul readunării și revenirii lor în țara strămoșească, re-crearea și consolidarea unui stat evreiesc, n.t.).

În acest scop, aceste societăți secrete diluează și difuzează invocații satanice prin imagini, sunete, aluzii și simboluri (pumnul închis cu indexul și degetul mic ridicat, formând coarnele lui Baal [20], un ochi într-un triunghi format de mâini, 13 trepte masonice, etc.) Toate acestea ar fi difuzate în emisiuni TV, videoclipuri, arhitecturi... de exemplu, orice imagine a unei stele trimite neapărat la acest complot deoarece ea reprezintă diavolul (puterea și banii asociați cu aceasta). Dovada ar fi prezența stelelor pe steagurile, logo-ul companiilor, etc. Arhitectura Capitoliului American, desenată să reprezinte o bufniță, ar fi simbolul unei zeițe invocată de Illuminati în ritualuri satanice și îmbrăcată precum cei de la Ku Klux Klan. De asemenea, aceste videoclipuri doresc să convingă publicul că simbolurile satanice sunt ascunse peste tot, de la eticheta unei băuturi, la o anumită clădire... Punând ericheta Coca Cola în fața unei oglinzi, videourile spun că se poate citi textul "Nici o Mecca" în arabă ...

Video de 57 de secunde cu logo-ul Coca-Cola:

https://www.youtube.com/watch?v=W19ZNOpqgVI&feature=youtu.be

 

 

Alte video-uri evidențiază simbolurile francmasonice pe biletul de un dolar american, piramida Iluminati în două părți care simbolizează popoarele și asupritorii lor. Filmulețele spun că ochiul care pentru Francmasoni înseamnă ochiul Marelui Arhitect al Universului este ochiul lui Satan. In plus, pe dolar este înscrisă formularea francmasonă pentru "noua ordine".

https://www.youtube.com/watch?v=JQIj8by_LC8&feature=youtu.be

Acest videoclip prezintă teoria conspirației în SUA și chiar în Franța, prin intermediul pașaportului (4:32)

 

 

Potrivit altor clipuri video, Societatea Secretă Illuminati [21] este cea care a ordonat atentatele de la 11 septembrie, prin George W. Bush [22]. Acest atac este de fapt un ritual Illuminati la nivel mondial pentru plasarea "puterii oculte"  între SUA și Israel. În conformitate cu aceste videoclipuri, cele două turnuri ale Manhattan-ului reprezintă un fel de ușă spațio-temporală a Răului, iar clădirea Pentagonului sub forma unei stele cu 5 colțuri ar reprezenta diavolul. Distrugerea acestora s-ar fi făcut în onoarea lui Satan și a activat faza finală a domniei sale prin intermediul statului sionist. Potrivit videoclipurilor, atacul din 11 septembrie a permis Israelului să devină mai puternic decât SUA, slăbit atât de criza financiară cât și de războiul din Irak care a urmat. Așadar, în teoria complotului, sioniștii ar reprezenta cel mai avansat grad de planuri politice al Iluminaților.

Apoi vin filmele care fac legătura între numărul 666 (numărul fiarei asociat cu diavolul în Apocalipsa Sfântului Ioan) și sionismul, deoarece această mișcare vrea să construiască al treilea templu al lui Solomon, pe actualul amplasament al moscheei Al Aqsa din Ierusalimul vechi, moschee care conține cupola Rock (al treilea cel mai sfânt loc din Islam, de unde Profetul s-ar fi ridicat la cer). Videourile anunță eradicarea planificată a palesitinienilor, ale căror pământuri sunt delocalizate an după an. Videoclipurile reiau declarațiile lui Theodor Herzl, fondatorul sionismului în secolul al 20-lea, care a spus că se va merge până la Bagdad pentru a lua pământul sfânt, oricare ar fi costul pentru populația locală. Pentru a confirma faptul că statul sionist Israel este făcătura diavolului și e legat de cifra 666, videourile arată că putem găsi de 3 ori numărul 6 în steaua cu 6 colțuri pe steagul israelian (ceea ce reprezintă Steaua lui David).

Illuminati ar fi, așadar, "linia lui Satan": 1.000 de ani de domnie a monarhiei britanice, apoi cea a verilor lor americani timp de 100 de ani și, începând cu 11 septembrie, cea a Israelului, ultimul stadiu demoniac al imperiului diavolului. Această familie de oameni cu același sânge, britanici, americani și evrei, caută să descopere viața eternă cu ajutorul științei, dar numai pentru ei. Membrii acestei familii  ar putea fi recunoscuți deoarece ar arăta ca niște reptile humanoide, cu retină de șerpi, dacă îi privim bine, deoarece îl invocă în secret pe Lucifer ...

Aceste videoclipuri, care amestecă fantezia cu fapte din realitate, terorizează psihologic tinerii și îi fac să vadă "forțe satanice" în orice imagine, orice comportament care nu împărtășește acest mod paranoiac de a vedea lumea. "Tot ceea ce nu este cu noi este împotriva noastră." Astfel, credințele păgâne care au ca simbol șarpele (Maya, hinduism...), precum și Creștinismul trebuie combătute în același fel. În viziunea complotului, aureola lui Hristos (în realitate un soare) ar semnifica un ochi satanic care se ascunde după un demon. Ajunși în acestă etapă, tinerii sunt convinși că Răul îi înconjoară și că acești extratereștri demonici vor distruge omenirea.

 

 

 

Apărut în 2011, Semnele este prima serie TV care vorbește despre semnele sfârșitului lumii. Aceasta servește de adevărat Cuvânt înainte [23]  pentru videoclipuri teroriste.

 

O a doua serie a fost lansată în 2013 de același realizator. Se numește The Arrivals

 https://www.youtube.com/watch?v=YLe5GQ6TFDw&feature=youtu.be

Video reprezentând introducerea seriei Semnele:

 

 

Este interesant de notat faptul că Franc-Masoneria a atras în rândurile ei ultimii sultani otomani și pe una dintre cele mai mari figuri ale Maghrebului islamic din secolul al 19-lea, Emirul Abdelkader Al Djezairi. Acest lucru arată că această mișcare nu este împotriva religiilor și nici a Islamului, în special.

De exemplu, pe tavanul acestei moschei otomane [24] din Cairo se văd dovezile legăturii asumate între Islam și Masonerie în secolul al 19-lea.

 Se văd clar echerul și compasul în interiorul clădirii  musulmane.

 

A treia serie de videoclipuri îi convinge pe tineri că doar o confruntare finală cu lumea poate salva omenirea cu ajutorul "adevăratului Islam"

În această ultimă etapă, videoclipurile accentuează ideea că societățile secrete satanice doresc să îi îndepărteze pe bărbați și pe femei de Dumnezeu.

Sunt date exemple fragmente de cântec rap, cântate în sens invers, în care se aude în mai multe rânduri expresia "Fuck Jesus! "[25].  Videourile susțin că Satana ar fi invocat înainte de înregistrarea copiei master a mai  multor stiluri de muzica, cum ar fi rockul ...

Dar societățile satanice ar ataca mai ales Islamul, singura soluție pentru a lupta împotriva răului. Scopul acestor video-uri este să extindă și să completeze faza de "îndoctrinare" (astfel încât cel care le vizonează să intre în faza de "activist").  Ele încep prin a arăta imagini ale naturii, frumusețea creației lui Allah, imagini încântătoare care dovedesc că un Creator aplică aritmetica numărului de aur  regăsit în orice – cochilii de scoici, flori, valuri, ca și "proporțiile perfecte ale omului" (lungimea brațului împărțit de cea a antebrațului, înălțimea omului cu mărimea pieptului etc.).

 Imagine din desenele lui Leonardo Da Vinci care sprijină discursul

 

Sunt montate, alături de aceste imagini reconfortate, scurte mărturii emoționante scoase din context ale unor savanți care declară, de exemplu, că constanta gravitațională nu poate exista fără Dumnezeu, personaje din istorie precum Lemartine care fac elogiul profetului Islamului, etc.

După acestea, sosesc clipuri video de recrutare, de lungimi și stiluri diferite: un teaser de câteva zeci de secunde unde un predicator alarmist vorbește despre riscul de a ajunge în Iad, sau, din contră, un clip muzical foarte melodramatic cu privire la avantajele convertirii la Islam. Videoclipurile pot lua, de asemenea, forma unor seriale care folosesc metodele de destabilizare psihică a sectelor tradiționale, adăugând impactul vizual al unui teaser de film hollywoodian cu buget mare. Pe muzică grandioasă si războinică sau mai degrabă melodramatică și foarte emoționantă, foarte savant structurat, are loc amestecarea progresivă, de secvențe reconfortante și mistice cu secvențe înfricoșătoare. Comentate regulat precum un documentar TV profesionist, aceste filme întrerupte de versete din Coran sau de mesaje alarmiste devin  hipnotice şi fascinante.

Puterea acestor videoclipuri constă în faptul că reușesc să convertească la Jihad un internaut care nu-și punea înainte nici o întrebare spirituală, nu dorea decât să combată nedreptatea. Odată cufundat în această viziune asupra lumii unde totul este minciună și complot, devine convins că islamofobia nu este decât o ultimă fază a complotului. Forțele satanice pentru a ataca Islamul, pentru că doar el le poate combate. A deveni "musulman" este singura cale de a distruge aceste societăți secrete care vor să distrugă omenirea.

 https://www.youtube.com/watch?v=dXsmeBPaBKU&feature=youtu.be

 

Video produs de Omar Omsen acum 4 ani (1:36).

 

 

Absența unor cunoștințe despre religia musulmană sau, dimpotrivă, existența unei reflecții personale a credinciosului care seamănă cu aceste teme, facilitează îndoctrinarea și înregimentarea.

Total dați peste cap și destabilizați psihic, tinerii revoltați de nedreptăți, urmăresc cu lăcomie aceste videouri și devin dependenți de ele, pierzându-și logica și spiritul critic. Se regăsesc blocați într-o paranoia care îi poate împinge să se gândească la cele mai grave acte pentru a face față la ceea ce este mai rău pe lume.

Terorizat el însuși de frică, îndoctrinatul poate trece la acte teroriste dacă intră în contact cu site-uri radicale sau stă în compania extremiștilor care împărtățesc aceeași viziune sumbră și fără scăpare a lumii.