Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alberto Fujimori, anchetat pentru sterilizarea forţată a femeilor

Guvernul fostului preşedinte peruan Alberto Fujimori a fost acuzat că a autorizat sterilizarea forţată a mai multe sute de femei sarace, potrivit unui raport al Ministerului Sanataţii. Fujimori traieşte în exil în Japonia, iar dacă acuzaţiile de dovedesc, el riscă să fie acuzat de genocid şi încălcarea drepturilor omului. 

Sterilizarile forţate au avut loc în cadrul unei campanii de control a reproducţiei prin legarea trompelor uterine, la care au participat în mod voluntar circa 200.000 de femei, între anii 1990-2000.
 
Iniţial, presa de opozitie, care a criticat politicile fostului preşedinte a afirmat că toate femeile au fost sterilizate forţat. Cu toate acestea, doctorul Juan Succar citat în raport, a declarat că ar exista doar cîteva sute de cazuri de sterilizare forţată. Documentul va fi prezentat Congresului peruan (unicameral), care va trebui sa se pronunţe în legatură cu formularea unei eventuale plîngeri împotriva fostului preşedinte, pentru genocid şi încalcare a drepturilor omului. 
În cursul celor zece ani la conducerea ţarii, Alberto Fujimori a promovat o campanie intensă de control a naşterilor, recompensând cu produse alimentare familiile sarace de ţărani care participau la acest program. 
Clerul catolic a criticat dur campania de sterilizare, însa aceasta a fost abrogată abia în timpul mandatului preşedintelui Alejandro Toledo.