Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Guvernul din umbră” al Rusiei pentru Donbas (Bild)

Autoritățile de la Moscova își fac planuri pe termen lung pentru administrarea teritoriilor separatiste din estul Ucrainei. Potrivit unor documente publicate de ziarul german Bild, Rusia administrează direct așa-numitele republici populare din Donețk și Lugansk, printr-un veritabil guvern din umbră.

Ziarul  popular german susține că, potrivit documentelor la care a avut acces, planurile Rusiei se extind cu mult dincolo de ajutorul umanitar pentru așa-numitele republici populare.

Publicația prezintă documente ale ședinței unui organism de la Moscova numit oficial "Comisia interministerială pentru furnizarea de ajutor umanitar Regiunilor din Donețk și Lugansk". Ședința a avut loc la 23 octombrie 2015.

În cadrul acestei Comisii sunt șase grupuri de lucru, ale căror sarcini sunt legate de domenii precum finanțe, fiscalitate, servicii publice, locuințe, energie, transport sau refacerea industrială.

Regiunile separatiste au început să fie alimentate cu ruble rusești și este de presupus că această măsură a venit ca rezultat direct al activității comisiei.

Un singur ucrainean a avut acces, la un moment dat, la reuniunile Comisiei. Este vorba despre un reprezentant al gigantului energetic ucrainean "DTEK" deținut de oligarhul Rinat Achmetov.

În schimb, absolut nici un membru al așa-numitelor guverne din Lugansk și Donețk nu a fost vreodată prezent. Acești politicieni-marionetă au fost doar informați cu privire la rezultatele ședințelor.

Cele mai importante figuri ale guvernului din umbră sunt Serghei Nazarov, ministru adjunct pentru dezvoltare economică a Federației Ruse și Dmitri Kozak, viceprim-ministru al Federației Ruse. Acesta din urmă, un politician rus de origine ucraineană, este autorul planului de federalizare a Republicii Moldova, prin autonomizarea Transnistriei.

Kozak și Nazarov, buni prieteni ai lui Vladimir Putin, lucrează împreună și în cadrul "Comisiei  - de această dată oficială -pentru dezvoltarea socio-economică a Republicii Crimeea și Sevastopolului".