Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Augustin Lazăr, propunerea pentru funcția de procuror șef al României

augustin_lazar_procuror.jpg

Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani
Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani
Sursa imaginii: 
RFI

Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, este propunerea Ministerului Justiției pentru pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

El a fost propus de ministrul Justiției, Raluca Prună, nominalizarea fiind trimisă Consiliului Superior al Magistraturii. ”În cadrul dialogului cu ministrul justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public”, arată Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă.

În desemnarea propunerii, ministrul Justiţiei a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experienţa profesională şi managerială relevantă şi capacitatea decizională.

Consiliul Superior al Magistraturii va stabili ziua în care Augustin Lazăr va fi audiat. Avizul CSM va fi transmis  apoi ministrului Justiţiei, care va trimite propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru numirea în funcţie.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională, transmite ministerul.

Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituţii, a precizat MJ.

”Ministrul justiţiei mulţumeşte tuturor procurorilor care au participat la procesul de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror general al PÎCCJ, pentru implicare şi profesionalism”, se mai arată în comunicatul MJ.

Pentru funcţia de procuror general al României au mai candidat Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Andrea Schmidt-Hăineală – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov cu grad de parchet de pe lângă Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Gheorghe Ivan – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Funcţia de procuror general al României a rămas vacantă din 2 februarie, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, el fiind urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind însoţirea cu coloană oficială. Conducerea Ministerului Public este asigurată interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

Întrucât mandatul lui Tiberiu Niţu s-a încheiat cu trei luni mai devreme, Ministerul Justiţiei a lansat, în 17 februarie, procedura pentru ocuparea acestei funcţii. Deşi scrisoarea pentru depunerea candidaturii putea fi trimisă la Ministerul Justiţiei din 17 februarie până în 16 martie, toţi candidaţii au ales să îşi depună candidatura în ultima zi.