Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflict dezghețat: Focuri de arme și victime în Nagorno-Karabah

Mai mulţi militari au fost răniţi sau ucişi la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, după ce situaţia din enclava Nagorno-Karabah, unul dintre conflictele îngheţate din lume, a escaladat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de manevre ofensive.

După o noapte în care s-au auzit mai multe serii de focuri de armă în regiune, autoritățile din cele două țări care dispută regiunea – Armenia și Azerbaijan – se acuză reciproc de încălcare a păcii.

“Forţele armate ale Armeniei au încălcat armistiţiul, de-a lungul liniei de contact, de 127 de ori în ultimele 24 de ore”, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, Ministerul azer al Apărării, anunță News.ro. Potrivit autorităţilor de la Baku, armata armeană a lansat obuze de mortieră şi foloseşte artileria grea împotriva forţelor azere.

În replică, Ministerul armean al Apărării a dat publicităţii un comunicat în care acuză azerii de “operaţiuni ofensive active, lansate în noaptea de 1 aprilie”, la care iau parte “tancuri, artilerie şi aviaţia”.

„În prezent sunt în curs lupte. Armata armeană a lansat un contraatac (...). Sunt victime de ambele părţi, dar partea inamică a suferit pierderi enorme în rândul militarilor şi în ceea ce priveşte echipamentele. Un elicopter (azer – n.r.) a fost doborât”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului armean al Apărării, Artsrun Hovhannisian.

Pe de altă parte, Guvernul de la Baku a negat că ar fi pierdut vreun elicopter. “Informaţiile în legătură cu elicopterul doborât sunt minciună, toate vehiculele sunt în regulă. Este încă o provocare din partea Armeniei”, se arată într-un comunicat al Ministerului azer al Apărării.

Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan a început în 1988, după ce regiunea autonomă Nagorno-Karabah, cu populaţie majoritar armeană, a decis să se despartă de Azerbaidjan, pe atunci parte a URSS. În 1991, teritoriul şi-a proclamat independenţa, ceea ce a dus la un război soldat cu 30.000 de morţi. Conflictul deschis s-a transformat într-unul îngheţat în 1994, când a intrat în vigoare un armistiţiu negociat de Rusia şi mediat de OSCE. Periodic, au loc violențe izolate în regiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă încetarea imediată a ostilităţilor dintre Armenia şi Azerbaidjan, din enclava Nagorno-Karabah, relatează Russia Today.